Podle předběžných údajů na krajských silnicích vloni vyhaslo dvaapadesát životů, což je o osm více než v roce 2017. Těžce zraněno bylo 213 osob (v předchozím roce 218), záchranáři ošetřili také 2100 lehce zraněných (nárůst o 46).

Svou roli sehrály nehody, při kterých zemřelo více osob. Ta poslední se stala 23. prosince na Bruntálsku. U obce Nové Heřminovy osobní auto značky Opel při průjezdu zatáčky vyjelo do protisměru, kde se střetlo s převozovým sanitním vozem. Řidič opelu (ročník 1998) a jeho o dva roky mladší spolujezdec havárii nepřežili. Další člen osádky utrpěl zranění. Zraněni byli i řidič sanitky a dvě transportované osoby.

Ilustrační foto.
Při nehodě sanitky poblíž Bruntálu se zranilo několik lidí, dva lidé zemřeli

K nejtragičtější nehodě došlo v neděli 11. listopadu v Neborech na Třinecku, kde se nad ránem střetly kamion a dodávka. Oba automobily skončily mimo komunikaci, dodávka se navíc převrátila na střechu. Výsledkem byla čtyři úmrtí a jedno těžké zranění. Šlo o cizince ve věku 19 až 47 let z dodávkového vozidla.

Tragická nehoda v Třinci-Neborech.
Čtyři mrtví při srážce kamionu s dodávkou v Třinci

Co se týká nehody s největším počtem zraněných, ta se odehrála koncem července na Frýdecko-Místecku. Na silnici mezi obcí Bílá a státní hranicí se Slovenskem se srazila dvě auta. Zraněno bylo sedm lidí.

Tragická nehoda na Opavské ulici v Ostravě-Porubě.
Tragická nehoda na přechodu pro chodce v Ostravě-Porubě

Na nepříznivé statistice se podepsaly mimo jiné prázdniny. V Moravskoslezském kraji zemřelo v červenci sedm osob. Za řadu nehod mohla nepozornost. Jako koncem července, kdy na takzvaném přechodu smrti v ulici Opavské v Ostravě-Porubě řidič (54) srazil chodkyni (74 let), která na místě zemřela. Chodci se během letošních prázdnin stali oběťmi řady dopravních nehod. V Hlučíně na Opavsku v srpnu osobní vozidlo zranilo dvě dívky. Automobil Ford Mondeo zastavil před přechodem, aby školačkám umožnil bezpečné přejití, řidič za ním jedoucího nákladního vozidla však na situaci pozdě zareagoval a do fordu narazil. Odhozené auto pak zranilo dívky.

Ilustrační foto.
Při nehodě ve Velkých Hošticích přišel o život cyklista

V celé České republice vloni zemřelo 571 lidí, což je nejhorší výsledek za poslední čtyři roky.

Smrtelná nehoda na Vodní ulici v Havířově. Osmnáctiletý řidič BMW nezvládl zatáčku a po srážce s kamionem zemřel.
Osmnáctiletý řidič BMW nezvládl zatáčku a po srážce s kamionem zemřel