Potvrdilo se to během uplynulého víkendu. Kriminalistům jen několik hodin trvalo, než „dostali“ řidičku, která v Ostravě-Petřkovicích srazila devítileté dítě.

Pomoc školákovi poskytli náhodní svědci, zraněného si pak převzali do péče záchranáři. Již v sobotu policie informovala o zadržení viníka.

Dopravní nehoda. Ilustrační foto.
Srazila dítě a ujela. Policii však neunikla

Minulý týden ochránci zákona vypátrali také řidičku, která koncem loňského roku přejela v Ostravě-Porubě muže ležícího na silnici. Aniž by se přesvědčila, zda nepotřebuje pomoc, ujela.

Zřejmě nejsledovanějším případem poslední doby byl zkrat ostravského lékaře, jenž cestou do práce na přechodu v Ostravě-Porubě srazil studenta a ujel.

Zdroj: Policie ČR

Za to byl vloni v listopadu odsouzen ke dvěma rokům vězení s podmíněným odkladem na zkušební lhůtu tří let. Zaplatit musí i peněžitý trest ve výši padesát tisíc korun. Navíc padesát měsíců nesmí řídit. Lékař i žalobce si ponechali lhůtu k vyjádření.

Dopravní nehoda. Ilustrační foto.
Policie hledá řidiče automobilu, který srazil školačku a z místa nehody ujel

Podle aktuálního zjištění Deníku se nakonec ani jeden z nich neodvolal a rozsudek tak nyní nabyl právní moci.

PROČ?

Důvody, proč řidiči při vážné nehodě nezastaví, bývají různé – alkohol, zákaz řízení, převážení drog a podobně, ve hře může být i zkratovité jednání.

Dopravní nehoda. Ilustrační foto.
Nacouval do stařenky a ujel. Policie hledá svědky
Místo nehody v Novém Jičíně.
Řidič v Novém Jičíně srazil chodkyni a ujel. Policie hledá svědky

Mnozí si neuvědomují, jaké následky pro ně ujetí od nehody může mít. I když způsobí „jen“ lehké poranění, vztahuje se na ně trestní sazba až pět let. Kromě ublížení na zdraví se totiž před soudem budou zodpovídat i z dalšího činu.

„Jde o trestný čin neposkytnutí pomoci řidičem dopravního prostředku, kde je sazba odnětí svobody až na pět let,“ uvedl Richard Palát z ostravské policie.

Pokud by řidič při takové nehodě zastavil, hrozil by mu maximálně rok. Pátrání po vinících bývá náročné, kriminalistům mimo jiné pomáhají kamerové systémy, běžnou praxí je také kontrola autoservisů. U nejzávažnějších nehod se většinou podaří motoristu dříve či později najít.

Viníci karambolů musejí počítat s přísnými tresty, zejména pokud dojde k úmrtí. Je velmi reálné, že skončí ve vězení.