Vyplývá to z výsledků šetření ČSOB Pojišťovny, která již několik let sleduje index nehodovosti v jednotlivých městech.

Index nehodovostiRegion / Podíl zaviněných nehod %
1. Praha hl. město 7,42
2. Ostrava 7,14
3. Ústí nad Labem 6,78
4. Jablonec n. N. 6,34
5. Teplice 6,26
6. Most 5,94
7. Sokolov 5,54
8. České Budějovice 5,46
9. Frýdek-Místek 5,42
10. Chomutov 5,41

Řidiči z Ostravska se v loňském roce umístili na nelichotivém druhém místě v rámci celé ČR. Horší než oni jsou pouze motoristé z Prahy. Na každých sto aut pojištěných na Ostravsku připadlo více než sedm zaviněných nehod.

O moc lépe na tom nejsou ani některé další moravskoslezské regiony. Nejbezpečněji jezdili řidiči z měst na Vysočině.

I přes nelichotivé druhé místo se řidiči z Ostravska oproti předchozím rokům zlepšili. Například v roce 2011 byli dokonce před Prahou, o rok později skončili druzí. Tehdy na ně připadlo přes devět zaviněných nehod na sto pojištěných aut. Vloni to již bylo „jen" 7,14 karambolů.

„V čele tohoto žebříčku Prahu a Ostravu dlouhá léta nikdo neohrožuje. Je ale fakt, že v metropolích je mnohem větší koncentrace vozidel. Míra rizika vzniku nehody je tu tak mnohem větší než v městech a oblastech s nižší hustotou silniční sítě a počtem aut.

Naopak řidiči z Vysočiny v našich statistikách dominují dlouhodobě jako ti, kteří způsobují nehody nejméně často," uvedl Jaroslav Král, ředitel odboru pojištění vozidel ČSOB Pojišťovny s tím, že nehody ovlivňují ceny povinného ručení.

„Tím jak řidič jezdí, může významně ovlivnit cenu svého povinného ručení, protože to má velký vliv na jeho škodní historii a tudíž na tvorbu bonusu, když klient nebourá nebo malusu, když klient bourá. Škodní historie je s cenou povinného ručení pevně svázána," řekl Král.

Index sleduje nehodovost ve dvaasedmdesáti městech a bývalých okresech. Výsledky jsou nelichotivé nejen pro Ostravany, ale i pro motoristy z některých dalších sledovaných regionů Moravskoslezského kraje.

V desítce nejhorších jsou řidiči Frýdecko-Místecka (9), jejich kolegové z Karvinska se vešli do dvacítky (19), Bruntálsko bylo šestadvacáté. Lépe skončilo Opavsko (43) a Novojičínsko (48). V rámci republiky se nejbezpečněji jezdilo v okrese Rychnov nad Kněžnou.

K tématuIndex se počítá na základě statistik škod z povinného ručení pro vozidla do 3,5 tuny. Jde o podíl počtu pojistných událostí z povinného ručení způsobených řidiči z příslušného okresu a počtu vozidel pojištěných v daném okrese. Hodnota 7,14 % pro motoristy z Ostravska za rok 2015 znamená, že na každých sto pojištěných aut zde připadlo více než sedm zaviněných nehod. Naproti tomu u řidičů z okresu Rychnov nad Kněžnou, kteří jezdili v uplynulém roce nejbezpečněji, je riziko zavinění nehody více než dvakrát nižší (3,36 nehody na 100 pojištěných aut).