Závodníci a jejich příbuzní a známí byli s přibývajícími minutami viditelně stále více nažhavení, někteří si ještě pořídili předstartovní fota z dráhy nebo z pódia, kde je zhruba dvacet minut před startem vystřídal ředitel závodu Libor Uher a moderátoři akce.

Libor Uher ocenil , že po dvou covidových letech bude mít závod opět normální průběh. „Chci vás poprosit o zásadní věc. Mnoha lidem opravdu ležíme hodně v žaludku, a jestli Beskydskou sedmičku něco ohrožuje, tak je to nezvládnutí dopravní situace v údolích. Na každého závodníka se většinou nabalí dva až pět lidí, kteří se většinou dopravují auty, a ty malé obce nemají šanci tu obrovskou masu aut zvládnout. Prosím tedy závodníky, až se svými známými a příbuznými budete mluvit, řekněte jim, aby respektovali dopravní omezení a pořadatele,“ upozornil Libor Uher.

Hana Zagorová.
Hana Zagorová zemřela, takto vzpomínala na rodnou Ostravu v posledních letech

Poté ředitel závodu, který měří 101 kilometrů a má převýšení 5500 metrů, doporučil účastníkům, aby pili hodně tekutin. „Kdo nedodrží pitný režim, brzy skončí. Máme nádherné počasí, tak věřím, že si to užijete,“ dodal Libor Uher. Po něm na pódium vystoupila primátorka Třince Věra Palkovská a zástupci dalších obcí, přes jejichž území účastníci závodu procházejí, aby zdolávali nejvyšší vrcholy Beskyd, a také partneři tohoto sportovního podniku.

Necelou minutu před startem zazněla čeká státní hymna, v 20.45 hodin tři tisícovky odvážných mužů a žen vyrazily na jedno kolo okolo stadionu a po něm už vyběhly vstříc vrcholům Moravskoslezských Beskyd.

Beskydská sedmička 2021.
Beskydská sedmička 2021 závodníkům sedla, cíle dosáhli téměř všichni

Rekord Beskydské sedmičky drží z loňského ročníku devatenáctiletý ultramaratonec Matěj Beneš, jenž zvládl trasu s cílem na náměstí Míru ve Frenštátě pod Radhoštěm v čase 11 hodin 20 minut a 48 vteřin. Do cíle ve stanoveném čase do 29 hodin od startu loni dorazily tři čtvrtiny startovního pole.