Vítězové minulého (čtvrtého) ročníku Jaroslav Balatka a Pavel Štryncl zvládli trasu dlouhou 94 km s převýšením 5430 m, což odpovídá výstupu na druhou nejvyšší horu světa K2, v čase 11:49:14 hodin.

Celý závod odstartuje akreditací závodníků ve Frenštátu, odkud pak budou hromadně dvěma speciálními vlakovými soupravami přepraveni do Třince. Z náměstí pak dlouhý had čelovek zamíří nejprve na Velký Javorový, a pokračovat bude přes Ropici, Travný, Lysou horu, Smrk, Čertův mlýn, Radhošť a Velký Javorník až na náměstí Míru ve Frenštátu.

O závod je obrovský zájem. Letos se registrovali i závodníci ze Slovenska, Polska, Itálie, Irska a Lucemburska. Pár dní po spuštění registrace jsou zaplněna všechna místa, včetně míst určených pro charitu. „Letos jsme šest stovek startovních míst dali k dispozici dobročinným organizacím Centrum Bazalka a Šafrán dětem, které pracují s opuštěnými nebo handicapovanými dětmi a mládeží. Startovné přes tyto organizace bylo vyšší, a přesto se po něm jen zaprášilo. Jedná se o přímou formu pomoci, kdy společně se závodníky přispíváme na provoz těchto dobročinných a charitativních zařízení. V zahraničí je to běžná věc a mě velice těší, že to funguje i u nás. Navíc na náměstí ve Frenštátě na vrcholu cílové rampy se bude již tradičně konat veřejná sbírka Každý metr pomáhá, letos ve prospěch klientů společnosti Dotek Vizovice, která se stará o seniory. Za peníze ze sbírky by chtěla pořídit sprchovací lehátko pro klienty upoutané na lůžko. Věřím, že všichni, kdo se na náměstí budou pohybovat, si vylezou svých 5,5 výškových metru a přispějí na dobrou věc," řekl známý horolezec Libor Uher, který koncem července společně s Markem Novotným vystoupil na osmitisícovku Broad Peak (8047m) a stal se prvním Čechem, který dosáhl Koruny Karákorumu K2, Gasherbrum 2, Gasherbrum 1 a Broad Peak. Na všechny osmitisícovky vystoupal v tomto pořadí v rozmezí sedmi let bez použití umělého kyslíku a bez pomoci výškových nosičů.

Pořadatelé upozorňují, že letos čekají závodníky novinky jak na startu, tak i po trase. Do startovního koridoru se budou závodníci nově řadit ve dvou vlnách podle kategorií, těsně pod startovním obloukem bude kategorie Sport a za ní kategorie Hobby. Mělo by se tak zabránit tlačenicím mezi závodníky jednotlivých kategorií, které vznikalo zejména v první třetině trasy při předbíhání v úzkých horských úsecích. Méně příznivou novinkou je změna trasy závodu, kterou pořadatelé upravili z důvodu projektu Lesů ČR Návrat tetřeva do volné přírody. Vrcholem Travného projdou jen závodníci kategorie Sport, kteří soupeří o titul mistra republiky. Většina startovního pole, tedy kategorie Hobby, půjde spodní traverzovou cestou a z Travného tak ochutná pouze prudkou sjezdovku na Sviňorkách. O chybějící výškové metry ale „hobíci" nepřijdou, nově si projdou sjezdovku ve Ski areálu Řeka.

Pořadatelé Adidas-Continental Beskydské sedmičky letos přicházejí také se zcela novou časomírou, díky které bude Beskydská sedmička on-line. „Tuto absolutní světovou novinku, ušitou na míru závodu, jsme vyvinuli ve spolupráci se společností, která je jedním z titulárních partnerů závodu. Oproti předešlým čtyřem ročníkům budeme měřit mezičasy ze všech vrcholů a všech údolních stanic. Průchody kontrolami se budou odesílat na server a následně se zobrazí na stránkách závodu. Ocení to zejména rodinní příslušníci závodníků ze vzdálenějších koutů republiky a zahraničí, kteří tak budou moci výkon svých favoritů sledovat on-line v teple svého domova," řekl Libor Uher. Novinku vítají i záchranáři horské služby. „Přispěje ke zvýšení bezpečnosti, pomůže snadněji lokalizovat každého závodníka, který by se na trase závodu dostal do potíží," řekl náčelník Horské služby Beskydy Radim Pavlica.

Start závodu je vždy velkým zážitkem. Závodníkům dává požehnání farář, zpívá se česká hymna a poté za světel ohňostroje, světelné show a podmanivé hudby vyráží závodníci na trasu závodu. Letos navíc bude start okořeněn svatbou dvou účastníků závodu Lukáše a Danči z Čech, kteří se loni na náměstí zasnoubili. Těsně před startem je na podiu oddá starostka Třince Věra Palkovská.

Slavnostní vyhlášení výsledků a dekorování vítězů se uskuteční v neděli od 11 hodin na frenštátském náměstí, ale živo tam bude už od 9 hodin, kdy je na programu koncert kapely Docuku.