Vítěz prvoligové soutěže z Frýdku-Místku se svého věhlasnějšího soka vůbec nezalekl. V prvním utkání, které se hrálo na palubovce soupeře, to byl od začátku přetahovanou o každičký bod. Žádný z týmů nedokázal ve skóre odskočit výraznějším rozdílem, a tak se sety rozhodovaly v podstatě až v koncovkách. „Oba celky si držely velmi vysokou úspěšnost útoku a bodový blok byl v utkání vidět spíš výjimečně,“ vrací se k úvodnímu duelu hrající kouč Beskyd Přemysl Kubala.

Zlom málem nastal při mečbolu Frýdku-Místku ve třetím setu, kdy po bloku Hollého zapískal hlavní rozhodčí konec utkání, ale následně své rozhodnutí po konzultaci s čárovým sudím změnil a Odolená Voda set nakonec po boji získala na svou stranu (v té chvíli byl stav 1:2 pro hostující celek). „Tím se domácí dostali do psychické pohody, což bylo poznat hned v následujícím setu, kdy z nich spadla nervozita a tlak, který takto vypjatý zápas s sebou přináší. Navíc se Odolka rozehrála k výbornému výkonu a my prakticky celý set jen dotahovali. Až v koncovce jsme se dostali o dva body napřed a tento náskok si už pohlídali,“ pochvaloval si úspěšně zvládnuté první střetnutí Kubala. „I přes naši výhru musím říct, že se hrál naprosto vyrovnaný volejbal. My jsme zápas zvládli velmi dobře na přihrávce a v koncovkách jsme si zachovali chladnou hlavu, což mělo výrazný podíl na našem úspěchu,“ dodal Kubala.

Do druhého střetnutí už nastoupili hráči Aera ve velkém stylu a od samého začátku hosty výrazně přehrávali servisem a následnou obranou. „Tato činnost jim vydržela celý zápas, a když jsme se nadechovali ke srovnání v průběhu druhého setu, tak jsme neproměnili bodovku a následně neuhráli tři sideouty po sobě a bylo po nadějích,“ viděl jednu z příčin porážky Přemysl Kubala.

Zápas tak byl v podstatě o jednom týmu a tím bylo Aero Odolená Voda. „Bohužel jsme nedokázali odpovědět na agresivní hru soupeře. I proto jsme druhé utkání jednoznačně prohráli. Domů jsme si ale i tak odvezli cennou zkušenost a v odvetných zápasech musíme výrazně zlepšit některé herní činnosti, abychom dokázali znovu zvítězit,“ uzavírá Kubala.

V pořadí třetí barážové střetnutí se hraje v místecké hale u 6. ZŠ v sobotu od 17 hodin, čtvrtý zápas je pak na pořadu o den později ve stejný čas.

Cílevědomá práce s mladými se vrací

Jako blesk z čistého nebe se do letošní baráže o volejbalovou extraligu probojoval Black Volley Beskydy z Frýdku Místku. Ve čtvrtfinále play-off nedal šanci EGE Č. Budějovice (na tři vítězná utkání, 3:0), stejně tak jako v semifinále Turnovu (3:0). Ve finále se pak spekulovalo o tom „kdo z koho“ v duelu s Dobřichovicemi. I v tom svěřenci někdejších extraligistů Michala Provazníka a hrajícího, nestárnoucího 45-letého Přemysla Kubaly neponechali nic náhodě a opět zvítězili 3:0! Proto se nabízí otázka, kdo za výjimečnou sezonou Black Volley stojí !?

„Před více než deseti lety u nás v podstatě chlapecký volejbal neexistoval. Přitom jsem cítil a viděl, že řadě kluků chuť prosadit se na palubovce, místo při jiném pomyslném vyžití, nechybí,“ objasnil fakta šéf frýdecko-místeckého klubu Vavřinec Pečínka.

Udržet v kádru zkušenost, hrajícího trenéra, exreprezentanta, Přemysla Kubalu, považujeme za schopnost udržet jednoho u sportu, kterému obětuje život?

Jsme velcí kamarádi. Hrávali jsme spolu v dorostu bývalých Válcoven. Když ho na palubovce sleduji, mám stále pocit, že nic ze svého elánu neztrácí a proto před ním i s ohledem na jeho věk musím smeknout!

Utkat se v baráži o extraligu se sedminásobným mistrem Aerem Odolena Voda, kterému tento ročník moc nevyšel, to musí být pro celý váš realizační tým a mužstvo ta nejlepší odměna?

K tomu mohu snad jen doplnit, že se náš celek v žádném případě necítí předem za odepsaný, což potvrdil hned v prvním duelu na Odolce výhrou 3:1. K baráži mohu je podotknout, že jde o loterii, v níž má i své slovo „štěstěna“. Bylo mně kluků líto hlavně po druhém střetnutí, moc chtěli, ale za sedmdesát minut bylo hotovo. K Aeru mám mimochodem celkem blízko, protože v 80-tých letech jsem mu fandil a fandit nepřestávám, až na tuto výjimku, kdy jsme se potkali v baráži o extraligu.

Přestože se Aeru letošní extraligový ročník nevydařil, vám naopak soutěž vyšla. Asi jste euforii krotili?

Stejně jako v kterémkoliv jiném míčovém sportu je i pod vysokou sítí balon kulatý. Stačí se podívat na semifinále extraligy, zápasy mezi Budějovicemi a Karlovarskem, stejně tak na ty mezi úřadujícím mistrem z Liberce s Kladnem. Relativní favorité v nich nemají nic jistého.

Nežárlíte tak trochu na frýdecko-místecké ženy, ty si v extralize nevedou špatně?

Známe mnoho našich fanoušků, kteří by jednou rádi chodili i na nejvyšší volejbalovou soutěž mužů. To co platí o samotné extralize, to platí i o baráži, to znamená, že předem nemá nikdo nic jisté. Pokud to nedopadne, nesmí člověk ztrácet v případě neúspěchu naději, dál poctivě makat, připravit se na reparát, aby ho do roka a do dne případně složil co nejlépe. Ale nepředbíhejme. (str)