Na domácí lavičce se po osmiletém trenérském angažmá ve francouzské lize postaví proti svému kamarádovi z Beskyd Martin Demar, který tým soupeře převzal v závěru základní části. Ten se tak s Odolkou chystá na tuhý boj o udržení se mezi českou elitou. Jenže touha Beskyd dává tušit, že to domácí až tak lehké mít nebudou. „Uděláme maximum, abychom extraligu zachránili,“ zní z úst domácího trenéra. „Nečeká nás žádný extraligový outsider, ale my se na souboj s nimi moc těšíme,“ hlásí naopak druhá strana.


Kubala: O domácích máme spoustu informací
Na svůj prozatímní vrchol své trenérské kariéry pohlíží hrající kouč Black Volley Beskydy Přemysl Kubala s optimismem.

Hrající trenér BV Beskydy Přemysl Kubala.Zdroj: Kamil JášaJak se váš tým na barážovou sérii těší a jak je na ní připravený?
Můžu říct, že se všichni už nemůžeme dočkat. Celé to play-off se pro nás táhne již přes dva měsíce, navíc jsme teď měli čtrnáct dní pauzu, takže už vyhlížíme první utkání. Co se týče přípravy, tak máme samozřejmě spoustu informací a zápasy Odolky z jejich dlouhodobé části jsme pečlivě nastudovali. Soupeř by nás tedy neměl překvapit něčím, co bychom od něj neočekávali.

Ve volejbalovém prostředí se pohybujete již spoustu let, jak těžký soupeř vlastně Beskydy čeká?
Byť Aero skončilo v základní části poslední, rozhodně si nemyslím, že by to byl nějaký extraligový outsider. Bohužel pro ně měli v průběhu sezony zraněné klíčové hráče, což se podepsalo následně na jejich výsledcích. Z toho co jsem viděl, nás rozhodně nečeká nic lehkého a soupeře bereme velmi vážně. V jejich sestavě navíc najdeme pět stabilně hrajících zahraničních hráčů, kteří mají dostatek zkušeností s těžkými zápasy.

Může být vaší výhodou, že na rozdíl od soupeře jste větší část sezony vyhrávali? Přeci jen by mohl mít tým větší sebevědomí…
To je sice pravda, ale na druhou stranu má Aero za sebou spoustu těžkých zápasů, které i přes porážky tým výkonnostně posouvá.

Aero krátce před koncem základní části převzal jako trenér Martin Demar. S ním se přeci dobře znáte, ne?
Ano, máte pravdu. Proti Martinovi jsem hrával při svém působení ve Francii a vždy to byl velký hecíř a bojovník. Ve Francii pak působil jako trenér a měl výborné výsledky a své zkušenosti bude chtít samozřejmě využít i v naší vzájemné konfrontaci. Přesto ale věřím, že my své tažení dotáhneme do zdárného konce a fanouškům nabídneme skvělou podívanou.



Demar: Baráž je po letech otevřená
Ty doby, kdy byli volejbalisté sedminásobnými mistry republiky, jsou sice již ty tam, ale je jasné, že v barážové sérii bude extraligista favoritem. A co řekl před začátkem baráže trenér Odolky Martin Demar?

Jméno svého barážového soupeře už nějaký ten čas znáte. Co tedy říkáte na Beskydy?
Baráž nebude jednoduchá. Po dlouhé době chce tým z první národní postoupit. Předtím to bylo víceméně jen o tom, aby se zúčastnil, poděkoval divákům a na shledanou. Po letech Martin DemarZdroj: Archiv Deníkubude baráž otevřená, pro oba týmy těžká, a tím pádem i velice zajímavá. Spoléhám na naše diváky a svůj tým.

Určitě se znáte s Přemyslem Kubalou, který je hrajícím koučem Severomoravanů…
Samozřejmě. Hráli jsme spolu v nároďáku a proti sobě ve Francii. Má za sebou skvělou minulost. Mám velký respekt, že ještě dokáže hrát a být platným.

Nouze o motivaci zdaleka nejen proto nehrozí, že?
To rozhodně ne. Přišel jsem do Aera s tím, aby zůstalo v extralize. Je to klub s jednou z největších historií. Vychoval spoustu reprezentantů – Štokra, Pláteníka, Pakostu, Holčíka. A mohl bych jmenovat dalších deset. Byli tu skvělí trenéři. Právě kvůli té historii jsem akceptoval post trenéra. Motivovaný jsem velice a doufám, že hráči taky. Uděláme maximum, abychom extraligu zachránili.

Od posledního mistráku už uplynuly týdny. Jak těžké je udržet tým v plné přípravě na nejdůležitější fázi sezony?
Není jednoduché udržet hráče v koncentraci, ani najít soupeře pro přátelská utkání. Nehrát čtyři týdny je sebevražda. Termín baráže je pro tým z extraligy hodně velkou nevýhodou. Ale musíme to akceptovat. Byli jsme celý týden na soustředění. A máme i štěstí, že týmy jako Karlovy Vary a Kladno s námi hrají přáteláky. Na výpadek z tempa se vymlouvat nemůžeme.

Další důležitý aspekt: zatímco Beskydy jsou po úspěšném prvoligovém play-off na vítězné vlně, váš tým se v základní části výsledkově trápil. Může to sehrát roli?
Může a velkou. Tým, který za celou sezonu vyhrál jeden zápas, určitě není v pohodě. Hlava si nevěří tolik jako u soupeře, který všechno vyhrává. Tím, že Beskydy jsou na tom psychicky mnohem lépe než my, je baráž otevřená. Pro nás bude v tomto ohledu důležitý první zápas, byť na něj nechci dávat přehnaný tlak. Pokud bychom ho zvládli, začnou si kluci věřit jako jednotlivci i jako tým. Hodně by nám to pomohlo.

Váš předchůdce si v základní části často naříkal na zranění hráčů. Pomohla pauza alespoň v tomto směru?
Zdravotně jsme všichni v pořádku. Naopak jsme měli čas na náročnou přípravu. Na soustředění jsme trénovali dvakrát denně. Myslím, že jsme pauzu dobře vyplnili a všichni udělali maximum.

Můžete říct, že už jste se s týmem dokonale seznámil?
Teď už ano. Vím slabiny i na koho se mohu spolehnout. Momentálně je to pro mě určitě jednodušší než před tím měsícem a půl, kdy jsem do toho naskočil.

Překvapilo vás něco po návratu do české nejvyšší soutěže?
Jsem tady zatím velice krátce na to, abych mohl takto hodnotit. Ale mile mě překvapila hezky zrekonstruovaná hala v Ústí a stejně tak nová hala v Karlových Varech. Je vidět, že volejbal jde v Čechách nahoru a správným směrem. Doufám, že to tak bude pokračovat.