Sourozenecká dvojice Radek a Dalibor Vašendovi je sportovně založena. Starší Radek se po počátcích u ledního hokeje nyní věnuje bojovému sportu. Mladší Dalibor hraje fotbal za prvoligový Baník Ostrava. Oba sourozence jsme vyzpovídali pro naši tradiční sobotní rubriku Rozhovor na konci týdne.

Kluci, kdo byl vašim sportovním idolem v dětství?

RV: Já měl brankáře Dominika Haška. Tehdy běželo zrovna hokejové Nagano, navíc Dominik byl podle mě v té době nejlepším českým hokejistou.

DV: Mně se strašně líbil Ronaldinho. Když hrál v Barceloně, byl jedním z nejlepších fotbalistů. Byla doslova radost se na něj dívat a sledovat jej.

Vás pak, Dalibore, asi ani ve snu nenapadlo, že jednou budete v šatně sedět vedle takových fotbalistů jako Jankulovski, Baroš, Svěrkoš či Lukeš?

DV: To určitě ne. Když jsem ve Frýdku s fotbalem začal, tak mým snem tehdy bylo, abych jednou nastoupil za zdejší áčko. To se mi nakonec nepodařilo, jelikož jsem v dorostu přešel do Baníku Ostrava. Splnilo se mi to ale tady a já jsem za to nesmírně rád. Jinak být s takovými fotbalisty v jedné kabině je hodně poučné. Člověk se od nich naučí nejen tu část fotbalovou, ale i lidskou. Vidět jejich přístup k tréninkům, zápasům a regeneraci… Jsou to zkrátka velcí fotbalisté, kteří ve své kariéře už něco dokázali.

Radku, vy jste si vybral bojový sport. Co na to vůbec říká vaše maminka?

RV: To víte, že mamka z toho nadšená není. Asi by si přála, abych hrál spíš tenis nebo golf. Ale kvituji, že máma mé rozhodnutí respektuje.

Byl jste rváčem i na ledě?

RV: Celkem jo. Byl jsem tvrdým obráncem, ale nepral jsem se v každém zápase. Pokud k tomu ale už došlo, tak jsem se samozřejmě bránil.

Jste sourozenci. Prali jste se i mezi sebou?

RV: (smích) Kvůli počítači snad pořád.

DV: Když jsme hrávali mezi sebou fotbal, tak jsme si neustále dělali nějaké naschvály a soupeřili jsme mezi sebou.

Oba děláte sporty, kde si musíte hlídat životosprávu, stravu. Jak to tedy máte?

RV: Já si tedy stravu hlídám opravdu důkladně. Zhruba dva měsíce před zápasem omezuji hlavně sacharidy. Hodně si hlídám svou váhu. Z jídelníčku mi zmizí omáčky a čokolády. Jediné, co je mým hříchem, tak že si v pátek vždy zajdu na to pivko. Ale ten měsíc před zápasem už vypouštím veškeré své neduhy.

DV: Když je sezona, tak já nikam moc nechodím. Když ale sezona skončí, tak si nejen s kluky z kabiny, ale i s mými kamarády někde zajdeme. Co se týče stravy, tak jelikož jsme bráni jako profesionální fotbalisté, tak každý z nás ví, co je pro něj dobré. Navíc se každý týden i vážíme, musíte se tedy hlídat. Nejvíce mi chutná kuřecí maso s těstovinami. K tomu mě ale naučil fotbal, jelikož když někde spíme před zápasem, tak na hotelech máme tuhle stravu pořád.

Jak u vás vlastně vypadá taková příprava na zápas?

RV: Na zápas se připravuji pod vedením Filipa Čecha a Petra Slámy. K tomu ještě docházím do klubů Elvis gym a Gracie Barra. Ta příprava je intenzivní a trvá kolem třech měsíců. Tréninky mám šestkrát v týdnu, ten zbývající den je regenerační, jako sauna a masáž. Třikrát v týdnu jsou tréninky dvoufázové. Momentálně se připravuji s Jakubem Gazíkem s Elvis gymu, který patří mezi nejlepší thaiboxery v České republice. Sbírám od něj velmi cenné zkušenosti. V tom prvním měsíci se piluje síla, ve druhém vytrvalost a v třetím se už vše vyšperkovává. Tam se snažím zaměřit navíc ještě na techniku a rychlost.

DV: U nás je to asi jednodušší. Z kraje týdne máme spíš náběhový týden. Po víkendovém zápase jsou to takové rozhýbací tréninky na kyslík. U nás jsou pak ty úterní a středeční tréninky zátěžové. Čtvrtek a pátek se už ladí na následující víkendový zápas. Jednou v týdnu pak máme ještě dvoufázové tréninky. Tam buď posilujeme, nebo zlepšujeme odrazovou sílu.

Sourozenci Vašendovi oba sportují. Starší Radek (vpravo) se po ledním hokeji věnuje bojovému sportu MMA, mladšího Dalibora mají sportovní fanoušci možnost vidět na prvoligových trávnících v dresu ostravského Baníku.

Když vám řeknu, že máte možnost položit si vzájemně tři záludné otázky. Jaké by to byly?

RV: Já bych se zeptal, kdy přijedeš konečně za klukama do Frýdku?

DV: Teď toho mám opravdu hodně. Tréninky, zápasy a volné chvíle trávím s rodinou. No a co kdyby kámoši přijeli za mnou?

RV: Vzal bys angažmá ve Spartě?

DV: Jsem Frýdečák, pocházím odsud, takže pro mě to nepřipadá vůbec v úvahu. Spartu v lásce nemám, takže se nemusíš bát, že bys mě tam někdy viděl.

RV: Jaké jsou tvé fotbalové cíle?

DV: Přiznám se, že jeden z mých cílů je zkusit si zahraniční angažmá. Tak, a teď se budu ptát já. Kdy si konečně najdeš holku?

RV: Já si jí najdu, až ty přestaneš být podpapučák (smích).

DV: Proč děláš zrovna MMA? Co tě na tomhle sportu zrovna inspiruje?

RV: Už jako kluk jsem obdivoval boxery, sledoval jsem neustále jejich zápasy, velmi mě to bavilo. Je to adrenalin a velká show pro lidi. Když jsem musel ukončit hokejovou kariéru kvůli zranění, vybral jsem si MMA. Tento sport je nejkomplexnější a nejnáročnější bojový sport na světě. Mojí inspirací je touha po vítězství.

DV: Kdy přestaneš holdovat alkoholu?

RV: Vždy měsíc před zápasem.

Oba z vás čeká v nejbližších hodinách či dnech, důležitý zápas. Můžete prozradit, jak se na něj těšíte?

DV: Nás dnes čeká těžký domácí duel se Spartou. Ty zápasy jsou vždy pro nás takovým šlágrem. Je to utkání, na který nemusíte ani hráče, ani naše fanoušky nějak zvlášť motivovat. Na Spartu se těšíme o to víc, jelikož s ní hrajeme doma. Všichni si v kabině přejeme, ať je stadion na Bazalech plný, ne-li úplně vyprodaný.

RV: Já budu v pátek 26. dubna bojovat v ostravské Bonver Aréně s Matúšem Juráčkem. On je vyhlášeným slavistou, to si nemůžu dovolit s ním prohrát (smích). Těším se, až jej brzy pošlu z ringu domů. Bojovat budeme v MMA, což je takové smíšené bojové umění. Je to vlastně boj téměř bez pravidel.

Jak jste ve svém sportu úspěšný?

RV: Začínal jsem s boxem a až pak přešel přes thajský box k MMA. Celkově mám za sebou osm zápasů, kdy jsem pět vyhrál, z toho čtyřikrát KO.

Kdybyste měli možnost si své sportovní role prohodit. Jak by to dopadlo?

RV: To vůbec netuším. Fotbal není zrovna mou silnou stránkou, nejsem tak technicky zdatný, takže by to asi dopadlo špatně.

DV: Ty bys byl náhodou dobrým stoperem. Tam se vůbec neběhá, navíc bys byl takovou tou správnou záchranou brzdou.

RV: To asi ne.

DV: Vzhledem k tomu, že já jsem v přípravě s kluky absolvoval už pár tréninků, tak mě ten sport náhodou nadchl. Jaký bych ale byl? Asi bych ze všeho nejvíc používal nohy. Ruce tak technicky dobré nemám.

Sourozenci Vašendovi oba sportují. Starší Radek (vpravo) se po ledním hokeji věnuje bojovému sportu MMA, mladšího Dalibora mají sportovní fanoušci možnost vidět na prvoligových trávnících v dresu ostravského Baníku.Radek VAŠENDA

Narozen: 29. 1. 1989

Kariéra: HC Frýdek-Místek (lední hokej), Elvis gym, Gracie Barra (MMA)

Dalibor VAŠENDA

Narozen: 2. 6. 1991

Kariéra: fotbal Frýdek-Místek, Baník Ostrava