Zase ho čeká nová zkušenost! Český tenista Jiří Veselý poprvé v kariéře pocítí, jaké je to být jedničkou daviscupového mužstva v domácím prostředí. Při absenci Tomáše Berdycha to bude právě 23letý rodák z Příbrami, kdo se pokusí dovést výběr nehrajícího kapitána Jaroslava Navrátila přes Francii do semifinále prestižní týmové soutěže. „Je to pro mě další výzva," řekl Veselý po nedělním příjezdu do Třince, kde se bude hrát od pátku do neděle.

Při absenci Tomáše Berdycha se od vás čeká hodně. Jak náročné je to na psychiku? Jedničkou jste byl už loni při barážové výhře 3:1 v Indii…

V Indii to bylo náročnější. Jeli jsme tam s tím, že potřebujeme za každou cenu vyhrát. Byly tam obtížné podmínky, strašné vedro a vlhko. Teď hrajeme čtvrtfinále s Francií, která je mírným favoritem, nemáme co ztratit. Před domácím publikem se chceme vytáhnout a postoupit do semifinále. Bude to pro mě nová pozice, poprvé jsem českou jedničkou na domácí půdě.

V Monte Carlu jste v dubnu senzačně porazil světovou jedničku Srba Djokoviče, ve Wimbledonu to poprvé dotáhl do 4. kola grandslamu. Je letošní sezona tou nejlepší ve vaší kariéře?

Co se výher týká, tak asi ano. Nesmím ale zapomenout na úvod roku, který byl katastrofální. Během prvních tří měsíců jsem vyhrál jediný zápas. Naštěstí se sezona vyvíjí, dostává se do kolejí, ve kterých bych chtěl být. Uvidíme, co přinese druhá půlka. Věřím, že jsem na dobré cestě a dělám ty správné věci.

Kde hledat příčiny vašeho výrazného vzestupu v posledních třech měsících? Rok jste začal s bilancí 1:7, od té doby to máte na okruhu ATP 13:8…

Vyměnil jsem vlastně celý tým. Mám staronového trenéra Jaroslava Machovského, kondičního trenéra Josefa Ivanka nahradil Jaroslav Blažek, spolupracuji nově s fyzioterapeutem Radimem Polákem. Děláme odlišné věci a ty zatím fungují. Věřím, že budou fungovat dál a posunou mě žebříčkem dopředu.

Co konkrétně ve hře jste vylepšit?

Hlavně servis. Zpřesnil jsem ho a dělám z něho více bodů. Na trávě to teď byla dvojnásobná výhoda. Od základní čáry se snažím chodit více do forhendu, využívat své tělo. Je to skládanka z více věcí, na kurtu i mimo něj.

Ještě jedna věc. V neděli jste oslavil 23. narozeniny. Dal jste si šampaňské?

Z Londýna jsem přiletěl už ve středu v noci, před srazem jsem tak měl tři dny volno. Oslavil jsem to v sobotu s přítelkyní, ale bez alkoholu, přece mě čeká Davis Cup. V neděli při týmové večeři mi spoluhráči i kapitán popřáli hodně zdraví a mnoho dalších úspěchů. Bylo to příjemné.

Už jste zažil v rámci daviscupového týdne takovou akci?

Jo, párkrát jsme slavili narozeniny Tomáše Berdycha. Ten je má v září, kdy se hravá semifinále. To ale byly do tohoto víkendu jediné zkušenosti. Já si to teď užil. Dostal jsem na mobil hodně zpráv už při cestě do Třince, ale to jsem na všechny nestačil zareagovat, protože jsme hráli ve vlaku celou dobu karty.

VESELÉHO SEZONA

(leden až březen)
Bilance: 1:7 (jedinou výhru si připsal na turnaji v Rotterdamu s krajanem Lukášem Rosolem).
(duben až dosud)
Bilance: 13:8 (ve 2. kole turnaje v Monte Carlu senzačně vyřadil Srba Djokoviče po výhře 6:4, 2:6, 6:4, ve 2. kole Wimbledonu porazil ve třech tiebreacích Rakušana Thiema, světovou osmičku).
Celková bilance: 14:15 (zúčastnil se také challengerů v Římě a Prostějově s bilancí 5:2).