Ředitel závodu Petr Koláček si může oddechnout. „Není vše ideální, ale aspoň, že se jede,“ ulevilo se mu. Trasy má nachystané už tři roky. „V roce 2020, kdy se kvůli covidu poprvé nejelo, jsme měli trasy pozměněné kvůli opravám na silničních komunikacích, ale vše zlé je pro něco dobré. Za ty dva roky covidu, kdy se závod nejel, se trasy opravily a my můžeme použít de facto stejný program závodu, jaký byl v roce 2019, kdy se jelo naposledy,“ podotkl Koláček.

Letos si pořadatelé závodu řekli, že je čeká takzvaný nultý ročník. „Nejen kvůli covidu, který do toho hodil vidle. Pořádně jsme obměnili i realizační tým. Spousta lidí, kteří se dříve o Gracii starali s námi a pomáhali, jak se dalo, skončila. Za všechny mohu jmenovat třeba manžele Šedovi, takže s novými obětavci si to letos zase odzkoušíme v nové startovní pozici,“ uvedl Koláček.

Pojede se letos vůbec cyklistická Gracia Orlová?
V pondělí se rozhodne o budoucnosti Gracie

Co je nového? UCI (mezinárodní cyklistická federace) například vyžaduje covid pasy, závodnice se tak musejí připravit na testování, popřípadě izolaci od kolegyň. „To si ale zajišťují samotné týmy. Změna je také u hotelů, které na nás nemohly čekat, takže letos jsme sháněli ubytování, kde se dalo. Co ale musím vyzdvihnout, je stabilita finančního zajištění závodu. Po problémech v předchozích letech to musím zaklepat, ale s penězi jsme na tom slušně,“ ulevilo se Koláčkovi. Rozpočet na letošní Gracii ve výši 1,9 milionu korun je plně pokryt. Dalším plusem je urychlení vyřizování „papírů“ s městskými a krajským úřady. „S povděkem jsme kvitovali zlepšenou spolupráci s úřady, a to díky datovým schránkám. U policie se nezměnilo skoro nic, tam je spolupráce tradičně skvělá,“ pochvaluje si organizačně Koláček.

Tak ani letos. Do Orlové na Gracii kvalitní cyklistky z různých koutů světa nedorazí.
Dva roky závod stojí. Cyklistickou Gracii Orlová museli její organizátoři zrušit

A sportovně? Letos se na Gracii představí 23 týmů ze čtrnácti evropských zemí. Nejsou mezi nimi Rusky a Ukrajinky, což vzhledem k válečnému konfliktu obou zemí na Ukrajině asi nikoho nepřekvapí. Startovat budou tři české týmy. „Kvalitativně bych to zhodnotil jako lehký nadprůměr. Na ty možnosti, jaké zde máme a kde figurujeme, se dá čekat pěkný závod. Říkal jsem to už v roce 2019, sice tady nebude úplná špička, o to zajímavější ale může být samotný závod a to se potvrdilo,“ poznamenal Petr Koláček.

Navíc účast německých, nizozemských a belgických týmů dává pokaždé záruku toho, že se zde představí kvalitní jezdkyně z těchto cyklistických velmocí, minimálně talentované naděje a budoucí hvězdy ženské cyklistiky.

Letošní Gracia měří 387 kilometrů, je roztažena tradičně do čtyř dnů, neboť dvě etapy se jedou v sobotu. Jde o časovku v Havířově. Královská vrchařská etapa se jede v pátek.

Program Gracie
Čtvrtek 28. 4. (13.00): I. etapa, Orlová - Štramberk (start před MěÚ Orlová)
Pátek 29. 4. (11.00): II. etapa, Lichnov - Lichnov (start v Lichnově, směr Bordovice, Frenštát p. R.)
Sobota 30. 4. (9.30): III. etapa, časovka Havířov - Ostrava - Havířov (start na Ostravské ulici směr Rudná)
Sobota 30. 4. (15.00): IV. etapa, Dětmarovice - Orlová (start u Tepelné elektrárny Dětmarovice)
Neděle 1. 5. (10.00): V. etapa, okruhy v Orlové (start před MěÚ Orlová)