Kolem čtyřiceti dětí si přišlo zacvičit taekwondo s oddílem Taekwon-Do ITF Joomuk Frýdek-Místek. Trenér a vedoucí oddílu Jozef Juhás dětem připravil ukázky, ale také pohybová cvičení.

„Učíme se jednoduchou sebeobranu. Uchopení za krk, jak uhnout, když nám někdo chce dát facku, a podobně. Děláme také pohybovou průpravu – například kotouly nebo hvězdy, protože ne všechny děti to umí," popsal Jozef Juhás a dodal, že se snaží děti naučit základům disciplíny a zásadám taekwonda, jako jsou zdvořilost, čestnost, sebeovládání anebo vytrvalost.

Aby se děti podle něj mohly učit bojovému sportu, potřebují pokoru. Zdůraznil, že taekwondo je sport, který učí obraně, nikoli útoku. „Účelem není člověku ublížit, ale zklidnit ho, aby si podobné věci příště nedovoloval, a ubránit sám sebe," dodal Jozef Juhás.

Do tělocvičny Základní školy Petra Bezruče přišla ve středu také desetiletá Simona Pustková z Frýdku-Místku. „Líbí se mi tady, dneska jsem se naučila, jak se ubránit, když by mi někdo chtěl dát facku," zhodnotila Simona Pustková.

Stejná akce se koná i ve čtvrtek dopoledne od devíti do dvanácti hodin. Své tři děti do tělocvičny přivedla I. R. z Frýdku-Místku. „Minulý rok se nám akce zdála lepší, protože tady bylo asi jen dvacet dětí. V tak velkém počtu účastníků jako dnes je těžké děti něco naučit, " řekla I. R. a dodala, že s dětmi chodí i na ostatní akce Prázdnin ve městě.

„Minulý rok jsme byli na každém dopoledni, letos už si ale vybíráme jen ty akce, které jsme si užili. Nápad Prázdnin ve městě se nám líbí, jen je škoda, že se některé akce kryjí, jako například dneska je ve stejný čas také Kreativní dílna s angličtinou," uzavřela I.R.

Patrik Rymel