Extraliga házené odstartovala předehrávkou mezi Duklou a Novým Veselím už ve středu, zbylé týmy se do prvního kola soutěže zapojí až o tomto víkendu. Jaké mají ambice? Vesměs podobné zajistit si od příští sezony místo v nově utvořené česko-slovenské soutěži.

KARVINÁ VYRUKUJE NA SOUPEŘE I S RADČENKEM

Čtvrtý tým loňské soutěže a vítěz Českého poháru vstupuje do nové sezony s pozměněným kádrem. V klubu skončil hrající trenér Lubomír Veřmiřovský, jenž dal raději přednost prvoligové Velké Bystřici, brankářská jednička Jakub Lefan, který si našel angažmá v německém Hildesheimu, Dominik Gelnar, jemuž skončilo hostování z Ostravy, i Michal Paululik, který zamířil do Zlína.

Naopak přišli polský gólman Przemyslaw Witkowski z Górniku Zabrze, Daniel Křistek a František Geist ze Sokolu Ostrava a do týmu byli „převeleni" z dorostu Jan Plaček, Petr Mokroš, Marek Drzyzga a Adam Wozniak.

Velký karvinský návrat po čtrnácti letech ohlásil rodák z ruského Krasnodaru a naturalizovaný Čech Alexandr Radčenko, ikona klubu z přelomu tisíciletí, který se má v nové sezoně stát hrajícím trenérem mužstva. „Jsme stejný ročník (1973). Hrávali jsme tady spolu. Saša bude opravdu naše ikona. Svými zkušenostmi bude pro všechny inspirací a přínosem," říká prezident HCB Karviná Roman Farář.

Podobně jako loni tedy tým povede trenérský triumvirát ve složení Alexandr Radčenko, Radek Bartošic a Marek Michalisko, který se do Baníku vrací s vizitkou vítěze prvoligové soutěže v Novém Veselí.

Filozofií klubu je především zařazovat do mužstva hráče z vlastní mládežnické základny, což klub už nějakou dobu praktikuje a hodlá v tom pokračovat. V posledních dvou sezonách mu o fous unikla bronzová medaile. Podaří se na ni dosáhnout současnému týmu? „Přáli bychom si to, ale konkurence bude jako obvykle silná," pousmál se Farář. „Chtěli bychom se hlavně dostat do play-off," dodal.

Po ukončení předešlé sezony došlo v klubu k určitým změnám, řešila a řeší se hlavně finanční stránka. „Tak jak jsem v médiích již dříve prezentoval, v prosinci 2015 vypršela reklamní smlouva s generálním partnerem klubu, společností OKD, a vzhledem k její interní situaci nám již nebyla nabídnuta smlouva pro kalendářní rok 2016. Situaci jsme intenzivně řešili a i přes tento zásadní finanční výpadek udrželi bezproblémový chod klubu," informoval Farář.

Kádr: Petr Mokroš, Daniel Nolč, Jiří Tabara, Przemysław Witkowski Marek Monczka, Libor Hanisch, Lukáš Frančík, Jan Užek, Jiří Užek, Slavomír Mlotek, Tomáš Mlotek, Jan Dudek, Marek Drzyzga, Jiří Vengřín, Adam Borys, Adam Wozniak, Jan Plaček, Daniel Křístek, František Geist, Dominik Solák, Alexandr Radčenko. Trenéři: Alexandr Radčenko, Radek Bartošic a Marek Michalisko.

Z FRÝDKU JE PEPINO

Extraligový tým z Frýdku-Místku vstupuje do další sezony s několika změnami. Tou nejvýraznější je změna názvu klubu. Tedy přesněji řečeno doplnění názvu o titulárního sponzora, kterým se stala firma Pepino. Klub navíc spustil nové webové stránky a nově má také i logo, ve kterém figuruje orlice.

Obměny se nakonec nevyhnuly ani samotnému frýdecko-místeckému kádru. V něm už fanoušci nenajdou jména jako Dalibor Mynář (Kopřivnice), Vít Pyško (Vel-ká Bystřice), Roman Meca, Přemysl Barvík (oba Polanka) či Tomáš Šoltys, který byl přeřazen do B-týmu.

Trenérskou dvojici Aleš Chrastina Petr Mazur naopak potěšil návrat vysoké spojky Jaroslava Dyby, který se vrátil z extraligové slovenské Považské Bystrice. Dalšími novými tvářemi v kádru je dvojice vlastních odchovanců Martin Kocich s Jakubem Střížem.

Ambice klubu, který v minulé sezoně skončil na osmém místě, jsou stejné. „Chtěli bychom znovu postoupit do play-off, akorát to konečné umístění by mohlo být tentokrát lepší. Rádi bychom se divákům prezentovali rychlou dynamickou hrou s důrazem na obranu a přechod do rychlého útoku," naznačil své plány trenér házenkářů Aleš Chrastina.

„I letos očekáváme, že soutěž bude značně vyrovnaná. Navíc bude zajímavější tím, že se bude bojovat o postup do společné česko-slovenské ligy," dodává.

Hráči Pepina vstoupí do letošního ročníku domácím duelem proti jičínskému Ronalu. Duel s házenkáři od lesa Řáholce se hraje až v neděli 4. září v místecké hale u 6. ZŠ od 17 hodin.

Kádr: Jan Marenčák, Jakub Stříž, Petr Štolcar, Miroslav Kula Lukáš Rajnoha, Jakub Bosák, Martin Pomichálek, Tomáš Klaban, Vojtěch Petrovský, Jan Rajnoha, Jaroslav Dyba, Petr Kichner, Martin Kocich, Sebastián Strack, Miloslav Krahulík, Adam Gřešek, Michal Vacula. Trenéři: Aleš Chrastina a Petr Mazur.

KOPŘIVNICE NECHCE CHYBĚT V HILCE

Házenkáři Kopřivnice, kteří v uplynulé sezoně zachránili extraligovou příslušnost až ve 2. kole play-out proti Zlínu, půjdou do nové sezony posíleni. Do týmu trenéra Iva Vávry se totiž vrátila zkušenost v podobě Miroslava Rachače, jenž se do rodiště Emila Zátopka vrátil z Hranic. Od dvoumetrové spojky, která vloni nastřílela v extralize 119 branek, si v klubu hodně slibují.

Další dvoumetrovou spojkou, která bude od nové sezony oblékat kopřivnický dres, je Da-libor Mynář z Frýdku-Místku.

„Chtěli jsme se zaměřit právě na pozici spojek a jsem moc rád, že se nám to podařilo. Takové hráče jsme potřebovali," liboval si Vávra.

Z angažování brankáře Vydry z prvoligové Velké Bystřice nakonec na poslední chvíli sešlo. Litovel mu totiž nabídla post jedničky a Kopřivnice tak třetího brankáře, který by doplnil ambiciózní dvojici mladíků Žingora s Chalupou, intenzivně řeší. „Nemůžeme jít do sezony jen se dvěma brankáři," uvědomuje si trenér Kopřivnice, jehož kádr přes léto opustil pouze Filip Hardt, jenž odešel do Hranic.

V přípravě se nepříjemně zranil křídelník Unger, jenž bude mimo delší čas. Kromě momentálně zraněného Fulneka by už jinak měli být na startu nového ročníku k dispozici všichni hráči.

Kopřivničtí vyzvou na úvod sezony mistrovskou Plzeň, kde hrají v neděli před obědem. „Je to náročný start proti týmu, který už se několik let jeví hodně suverénně. Ale nemáme co ztratit," neskládá zbraně Vávra.

Před jeho týmem stojí jasný cíl v podobě účasti ve společné lize se Slováky. „Tajným přáním je vklínit se do play-off tak, abychom pak nemuseli hrát o všechno v nadstavbové části," má jasno Vávra, jenž zároveň doufá, že klubu bude prodloužena výjimka od svazu, která se týká boxu časomeřičů.

Kádr: Marek Žingor, Petr Chalupa Miroslav Rachač, Jiří Gřes, Jan Gřes, Michal Filouš, Martin Střelec, Petr Unger, Marek Antes, Jiří Lipový, Jan Hanus, Dalibor Mynář, Patrik Fulnek, Matěj Karban, Martin Veřmiřovský, Jaromír Petřík, Jakub Lakatoš, Marek Bukovský, Tomáš Mička, David Zima, Michael Krpelík. Trenér: Ivo Vávra.