Pořadatelům se do několika závodů, které byly předem vyhlášené, přihlásilo více než 1500 běžců. Opět tak lze očekávat útok na účastnický rekord, který padl v loňském roce, kdy se ve čtyřech závodech představilo 2228 závodníků všech věkových kategorií.

„V letošním roce se na místě může ještě přihlásit ke svým závodům mládež a všichni poté k Běhu pro zdraví. Startovní čísla k závodu na deset kilometrů a k závodu mílařů jsou už bohužel beznadějně rozebrána, ale může se stát, že někdo z přihlášených nedorazí. Tím vznikne volné místo, které samozřejmě uvolníme pro další případné zájemce. Toho nejspíš ale využijí místní, kteří se už do závodů nestihli předem přihlásit," prozradil ředitel závodu Josef Nejezchleba, který ještě dodal: „Kapacita sálu a tratě bohužel již neumožňuje příliš počet startujících navýšit. Každopádně budeme dělat vše pro to, aby všichni závodníci odjížděli z našeho města spokojeni."

Na úspěšné závodníky opět čekají krásné ceny, bohatá tombola, chybět nebude samozřejmě ani doprovodný program.

Jako první se na start vydají rodiče s dětmi, kteří na svou trať dlouhou 80 metrů vyběhnou v 11.30 hodin. Po odběhnutí všech mládežnických kategorií bude odstartován ve 14.10 hodin Běh pro zdraví, následovat bude od 14.25 hodin závod mílařů a start hlavního závodu na 10 km je pořadateli naplánován na 15 hodinu.

A kdo bude patřit v letošním ročníku k největším favoritům hlavního závodu? „Opravdu těžko odhadovat. Momentálně ještě nejsou přihlášeni Keňané, ale to nebyli ani v loňském roce. Z našich to může být Lukáš Olejníček z Brna, z cizinců Ukrajinec Ruslan Pechnikov, který má údajně osobák 29:20 minut. Co se týče závodu žen, tak na startu se objeví nejlepší česká běžkyně Petra Kamínková, které budou konkurovat Polky Agnieszka Gortel, Katarzyna Czyž nebo Ewa Kucharska," vyjmenovává možné favority a favoritky letošního ročníku Josef Nejezchleba, který populárnímu závodu Hornická desítka šéfuje od roku 1997. „Cože? To už je šestnáct let?," směje se Nejezchleba. „No, letí to. Vzpomínám si, že jsme po obnovení dělali závody ještě mezi šachtami. V roce 1999 se pak závod přesunul tady do Místku," dodal stále aktivní běžec a také trenér frýdecko-místeckých atletických nadějí.

Dále si ještě připomeňme, že traťový rekord v hlavním závodu drží mezi ženami Petra Kamínková, která v roce 2001 zvládla desetikilometrovou trať za 33:08 minut. Mezi muži drží rekord Miroslav Vanko, a to z roku 2004, kdy doběhl do cíle v čase 29:10 minut.