Mladý nadějný sportovec Jiří Milata, jehož lyžařským vzorem je americký alpský lyžař Bode Miller, prožil velmi úspěšný minulý týden. Ve Špindlerově Mlýně se totiž konaly v rámci Mistrovství ČR závody ve sjezdovém lyžování a Milata se třikrát prodral na stupně vítězů.

„Sjezdovku ve Špindlu mám opravdu rád, daří se mi na ní,“ svěřil se lyžař závodící za klub Ski Bílá. „Mezi dospělými jsem ve sjezdu dojel čtvrtý, mezi juniory druhý a mezi mladšími juniory jsem skončil první. Vyhrál jsem docela o hodně, takže z toho mám obrovskou radost,“ usmál se Milata. „Na druhý den mě čekaly závody v super-G. Jak v mužích, tak i mezi juniory jsem dojel pátý. Kategorii mladších juniorů jsem opět vyhrál, ale tentokráte to bylo opravdu jen o malý kousek,“ přiznal Jiří Milata, kterého na závody připravuje trenér Lukáš Ohrádka.

Výsledek závodu v super-G se společně se slalomem pak počítával do celkové klasifikace MČR v kombinaci. „Bohužel slalom není moje silná stránka,“ připustil před posledním víkendovým závodem Milata. Nakonec si frýdlantský rodák zajel v alpské kombinaci krásné třetí místo. „Ta jízda nebyla úplně optimální. Bojoval jsem celou dobu, jen abych se dostal do cíle. Jsem rád, že se mi to povedlo, bohužel ale se svým výkonem spokojený být nemohu,“ nešetřil kritikou Milata.

K samotnému lyžování se Ohrádkův svěřenec dostal ve třech letech. „Se závoděním jsem začal ale až v devíti. Že to bude nakonec sport, kterému se budu věnovat nejvíce, jsem se pak rozhodl o rok později. Do té doby jsem byl všestranným sportovcem. Vyzkoušel jsem snad všechno, tenis, kolo, atletiku, fotbal i hokej. Lyžování pak u mě stejně ale vyhrálo,“ vrací se ke svým sportovním začátkům mladý lyžař. „A taky jsem vždy rád kreslil. Chodil jsem dokonce do ZUŠ ve Frýdlantu nad Ostravicí. Teď už však kvůli náročnější přípravě moc času nemám, takže tam teď dva roky už nechodím,“ řekl Milata.

Svému oblíbenému sportu se věnuje převážně na svazích poblíž svého domova. „Oficiálně lyžuji za klub Ski Bílá. Na sněhu se mi nejvíce věnuje Lukáš Ohrádka, který pochází ze Slovenska, ale trénuje ve Špindlerově Mlýně. Jelikož to k němu mám daleko, tak často lyžuji právě na Bílé. Co se týče kondiční přípravy, tak o tu se mi stará Josef Andrle, který má pod sebou více vrcholových sportovců. S ním jsem teprve čtyři měsíce, ale i tak si troufám říct, že mi fyzičku hodně zlepšil,“ pochvaluje si Milata, kterého dosažené výsledky ze Špindlerova Mlýna výrazně nakoply. „Určitě mi to hodně pomůže psychicky a jsem i rád, že jsem se dostal zpátky na vítěznou vlnu. Za ta vítězství jsme opravdu vděčný, protože v minulosti se mi žádné mistrovství vyhrát nepodařilo. Úspěch je rovněž dobrý pro mé potencionální sponzory,“ řekl Jiří Milata.

Lyžařská sezona ale pro něj nekončí. „Ještě mě čeká spousta závodů, ve kterých bych nějaké ty body chtěl nasbírat. A kdyby se mi v příštích závodech povedl dobře zajet obří slalom, měl bych šanci se dostat na mistrovství světa juniorů. Lehké to ale vůbec nebude,“ je si vědom Milata.