Před čtyřmi zápasy s Blanskem hráči Klasiku nic nevzdávali a chtěli překvapit extraligového nováčka. A v prvním jejich vzájemném duelu to ze začátku také na vyrovnané utkání i vypadalo. Vše se však zlomilo ve třetí směně, kdy domácí Olympia odskočila Frýdku-Místku díky pěti doběhům a hosté již na to nedokázali adekvátně odpovědět. Po prohře 6:14 tak definitivně Klasik přišel o naději na postup do nejvyšší soutěže.

Do dalších zápasů tak mohli jít baseballisté Frýdku-Místku uvolněně a favorizovaný soupeř to pocítil hned v následujícím utkání. Venezuelan Javier Avendano ve službách Klasiku se totiž vzepjal k fantastickému výkonu a doslova deptal pálkaře soupeře. Prvních deset z nich navíc dokázal vyřadit strikeoutem, což je nevídaný počin. Zápas tak za stavu 2:2 dospěl až do prodloužení, ve kterém Blansko jedním doběhem rozhodlo o své těsné výhře.

„Cítil jsem se velmi dobře,“ řekl po utkání frýdecko-místecký nadhazovač Avendano. „Měl jsem kontrolu nad svými nadhozy od první směny a nakonec z toho bylo deset strikeoutů v řadě,“ uculoval se venezuelský baseballista. „Kvalitou se blížil cizincům z extraligy. Prvních deset pálkařů nám vyautoval. Od páté směny mu ale docházely síly a naši hráči se začali prosazovat. Důležité bylo, že Jakub Kostka odehrál výborný zápas a dokázal nadhoz udržet na stejné úrovni jako soupeř,“ pochvaloval si naopak blanenský trenér Ivo Kučera.
Poslední dvě utkání se pak odehrála na hřišti ve Frýdku-Místku. V nich domácí vyzkoušeli různé varianty složení obrany a nadhozu. I díky tomu bylo k vidění množství nepřesností ve hře Klasiku, čehož zkušený soupeř dokázal využít a připsal si dvě výhry. „Všichni jsme věděli, že má soupeř pouze jednoho kvalitního nadhazovače a pokud se nestane něco neočekávaného, tak bychom měli zbývající zápasy vyhrát,“ dodal blanenský kouč.

Klasiku tak v barážové tabulce patří nepostupová sedmá příčka. Příští sezonu bude ve Frýdku-Místku k vidění opět 1. liga a domácí baseballisté se znovu pokusí zabojovat o účast v nejvyšší soutěži. Jihomoravané naopak s bilancí třinácti vítězství ze šestnácti zápasů uhájili extraligovou příslušnost, přestože do baráže vstupovali se ztrátou sedmi výher na pražský SaBaT, který držel poslední nesestupovou pozici. „Ztráta sedmi zápasů byla nekomfortní. Rozdíl mezi úrovní prvoligových a extraligových týmů je však poměrně velký. Máme podstatně kvalitnější defenzivu. Proto jsme dokázali nastřílet deset a víc bodů za zápas a s přehledem vyhrávali,“ vysvětlil blanenský lodivod. (jab, wei)

tabulka baseballZdroj: Denik