Premiérová sezona a hned jste skončili druzí. Jak jste s celou sezonou v klubu spokojeni?

Tento tým jsem sestavil s hlavním cílem a tím byl postup do první ligy. Vytvořil jsem osu týmu složenou z pěti zkušených hráčů. Ta se však rozpadla už ve třetím kole, když si hlavní útočník zlomil malíček a druhý blokař kvůli své práci na zápasy téměř nejezdil. Na druhou stranu se tím otevřela cesta pro mladé hráče, aby se zlepšovali, protože dostávali spoustu příležitostí.

To se projevilo převážně ve druhé polovině soutěže, kdy jsme prohráli jediný z osmnácti zápasů a to ještě v momentě, kdy se překrývaly zápasy s extraligou juniorů. Výkonnostní růst během sezóny byl z mého pohledu znatelný, styl naší hry už začal mít parametry vrcholového volejbalu, takže po této stránce jsem docela spokojený. S druhým místem samozřejmě už méně, byť Bučovice složením svého kádru patří minimálně ke špičce první ligy.

Váš tým není ještě ve volejbalových kruzích tolik známý. Je možné jej v krátkosti představit? Kdo všechno ještě z bývalých extraligových hráčů kromě vás v týmu působí?

Nahrávač Michal Provazník, který působil v extralize v dresu Ostravy a Opavy. Hlavní smečař Tomáš Plichta, který hrál krom české a slovenské extraligy dva roky v Německu. Blokař Zdeněk Ledvoň hrával za Ostravu a diagonální hráč Luděk Mikoška působil sezonu v Havířově. Do extraligy rovněž nakoukli smečaři Petr Pospíšil a Jan Vasil, stejně tak jako blokař Ondřej Lach, nicméně nedostávali tolik příležitostí, aby získali potřebné zkušenosti. Zbytek týmu tvoří naši kadeti a junioři.

Bučovičtí už osmkrát v řadě druhou ligu vyhráli, ale následné kvalifikace o postup do první ligy se účastnit nikdy nechtěli. Máte už nějaké bližší informace, zda by se případná kvalifikace netýkala zrovna vás?

Podali jsme přihlášku k účasti v baráži, ale mám obavu, že nás do ní nevezmou, protože pravidla zní jasně a v této chvíli má právo startovat pouze tým, který zvítězil v dlouhodobé části. Hrací systém první ligy však mnoha týmům nevyhovuje a Bučovice jsou jedním z nich, proto o účast v této soutěži a tím pádem i o baráž nestojí. Tady vidím obrovské selhání volejbalového svazu, který na tuto situaci nereaguje, byť se o problémech s tím spojenými všeobecně ví.

Je v silách týmu poprat se o postup do druhé nejvyšší republikové soutěže?

Závěr sezony ukázal, jakou má tento tým sílu a rozhodně bychom se v ani této soutěži neztratili.

Jaké jsou plány družstva pro příští sezonu?

Jednoznačně to bude postup do vyšší soutěže. Pokud bychom vyšší soutěž získali už teď, jinou cestou, půjde v ní především o budování týmu, který by v budoucnu měl hrát extraligu. Čili velký prostor pro mladé hráče, aby získávali nezbytné zkušenosti.

Sám jste úspěšným beachvolejbalovým reprezentantem a také účastníkem olympijských her. Budete se tomuto sportu věnovat i nadále?

Ano, beach si i letos ještě zahraji. Začátkem května nás čeká s parťákem Janem Hadravou Continental cup, který je relativně schůdnou cestou pro postup na olympiádu v Riu. Další možností jsou pak turnaje World Tour, tam ale budeme muset dohánět značnou bodovou ztrátu.