V silově-kulturistickém trojboji postava není směrodatná, rozhoduje síla. Je to tak?
Přesně tak, v této disciplíně vynikne především silový typ. Já se více hodím spíše na kulturistiku, mám dobré tvary svalů. Sice jsem také něco zvedl, dvě stě kilogramů v dřepu na mou váhu je super, ale v bench-pressu bych mohl zvládnout více. Sto 125 kg je málo, měl bych zvedat těch 140 kg. Na tréninku jsem zvedl 130 kg, ale v soutěži jsem to nezvládl. Je to škoda, protože kdyby se mi to podařilo, měl bych o dva body více a skončil bych první.

Trojboje v Návsí jste se zúčastnil poprvé?
Ne, už potřetí. Poprvé jsem se šel jen podívat, ale jelikož bylo málo závodníků, zlanařili mě a já cvičil v riflích. Bylo to po půlroce, co jsem s cvičením začal, tak jsem si aspoň vyzkoušel, jak na tom jsem. Vloni jsem se už na trojboj připravoval a letos jsem se chystal opravdu pečlivě.

Wojciech Czudek. Na mistrovství republiky v kulturistice se připravujete také?
Letos asi startovat nebudu. Je to téměř na sto procent. Pokud to vyjde, tak až v roce 2015.

Proč si prodloužíte soutěžní pauzu o další rok?
Vloni jsem maturoval a dělal zkoušky na vysokou školu, proto jsem nezávodil. Příprava musí být poctivá. Objemová fáze by měla trvat půl roku, všechno musí být propočtené, jídelníček pečlivě nachystaný. Možná bych se stihl připravit, ale bylo by to hodně narychlo, což by nebylo dobře. V té soutěžní sezoně jsem na objemu pracoval do konce prosince a od ledna začal s dietou a rýsováním. Tuku mám docela málo, ale musel bych zvýšit objem. Na juniorskou kategorii, v níž bych startoval, by ten stávající asi nebyl dostačující.

Mezi dorosteneckou a juniorskou kategorií je velký skok?
V dorostu nebylo nutné až tolik dbát na jídelníček. V objemové fázi jsem ho skoro vůbec neřešil, jedl jsem hodně, abych nabral kilogramy. V juniorech k tomu je třeba přistoupit zodpovědněji a jídelníček si hlídat už od začátku. Maso by se mělo jíst po celou dobu, i půl kila denně, což leze do peněz. Zatímco dříve jsem dodržoval přísnou dietu jen dva měsíce, teď by to bylo déle než půl roku. Buď si budu muset naspořit, nebo sehnat sponzora. Vytahovat další peníze od rodičů už nemůžu. Stačí, že mi platí výšku.

Co studujete?
Prvním rokem tělesnou východu a sport na Univerzitě Paláckého v Olomouci. Času na cvičení mám dostatek, ale problém je v tom, že při těch všech sportovních aktivitách rychle spaluji a mám problém nabrat svalovou hmotu. V objemové fázi je dobré si to odcvičit v posilovně a nemít příliš dalšího pohybu. Výhodu mám naopak v tom, že při běhání a plavání nenabírám tuk. Mám stejnou váhu jako předloni závody, ale tenkrát jsem musel shodit patnáct kilo tuku. Teď by stačilo jen pár kilo.

Dal jste si nějaké novoroční předsevzetí?
Ano, že se budu více učit. S cvičením problém nemám. Když ráno vstanu, už se těším na večer, až si půjdu zacvičit a plánuji, kterým svalovým partiím se budu věnovat.

Takže s kamarády po večerech nepaříte?
Kulturista by neměl pít vůbec, maximálně občas pivo. Už jsem si na to zvykl, alkohol mi nechybí. Před mistrovstvím jsem se ho nedotkl sedm měsíců, teď před trojbojem dva měsíce. Omezil jsem i sladké. Když mám chuť, tak si občas dám. Už to není jako kdysi, kdy jsem každý den spráskal celou čokoládu. Na maso a zeleninu jsem si už zvykl, docela mi to chutná. Chutnají mi i bramborové placky, ale přesto si je nedám. Tělo by z nich nic nemělo, jen zbytečné tuky. Maso s rýží sice není až tak skvělé, ale aspoň vím, že jsem něco udělal pro sebe. ¨

Roman Baselides