Letošní ročník Sportovní ligy základních škol spěje pomalu do svého závěru. O Pohár ministra školství, mládeže a tělovýchovy bojují také chlapci ze sportovních osmých a devátých tříd frýdecko-místecké 11. ZŠ Jiřího z Poděbrad. O cennou trofej usilují žáci v šesti sportovních odvětvích, a to atletice, minifotbalu, basketbalu, florbalu, volejbalu a házené.

A právě házenkáři z „jedenáctky" museli nejprve projít okresním kolem, po kterém následovalo kolo krajské, které se uskutečnilo v Kopřivnici. Svěřenci trenéra Martina Strnadela si v něm s přehledem poradili se soupeři z Opavy, Ostravy i Nového Jičína. S domácí Kopřivnicí se pak rozešli smírně 12:12. „ Vzhledem k lepšímu skóre nám remíza k celkovému prvenství stačila. Tím jsme si zajistili postup do meziregionální kvalifikace, která se uskutečila v Olomouci," popsal trenér frýdecko-místeckého výběru, kterého překvapilo, že se krajského finále nezúčastnil žádný zástupce z Karviné. „Ta vždy patřila v házené k tomu nejlepšímu v našem kraji," zdůraznil Strnadel.

Díky vítězství v krajském kole měli házenkáři z frýdecké 11. ZŠ v olomoucké Čajka aréně možnost porovnat síly s vítězi Olomouckého a Zlínského kraje. Outsidera z Uničova reprezentujícího Olomoucký kraj přehráli Frýdečtí jednoznačně 18:3. Duel s největším rivalem ze Zubří byl o poznání vyrovnanější. Frýdecko-místečtí mladíci nakonec zápas vyhráli 17:12 a zaslouženě tak postoupili do celorepublikového finále, které se uskuteční ve dnech 8. až 10. dubna ve Velké Bystřici.

Ohromnou výhodou tohoto výběru je fakt, že kluci jsou začlenění do sportovních tříd, které se věnují házené dopoledne i odpoledne. Mají pět hodin tělocviku týdně. Jsou lídry svých týmů v daných věkových kategoriích," podotkl Martin Strnadel a dodal: „Chlapce zdobilo obrovské nasazení, bojovnost a odhodlání dostat se mezi nejlepší družstva v republice. Postoupili naprosto zaslouženě." (js)