Mezinárodní závody silničních motocyklů na přírodním okruhu se jely za neustálé hrozby deště. Všechny závody byly vyhlášeny jako mokré. Přesto se na postupně osychajícím povrchu 6100 metrů dlouhého okruhu Saigerovi podařilo ve třídě nad 600 ccm zajet absolutně nejrychlejší kolo v historii závodů. Dorovnal tím pět titulů maďarského závodníka Jánose Drápala.

„Jsem rád, že se mi podařilo vyhrát Kahanec, a to už popáté. Těrlický okruh mám rád, je rychlý a vždy se mi tady závodilo velmi dobře," řekl Saiger v cíli.

Kahanec přitom získává jezdec s nejvyšší průměrnou rychlostí bez rozdílu kubatury. Ve 33. ročníku zapsal čas 2:09,402. Loni přitom zvítězil s časem 2:11,007 na suché trati.

Přes mokrý závod se v průběhu závodů stalo velmi málo nehod. Dva jezdci při nich utrpěli lehká zranění. Před startem třídy do 600 ccm si jezdci společně s příbuznými a známými připomněli památku Olina Hanáka, který zahynul o týden dříve při nehodě na okruhu v Ostravě.

Nejvážnější nehodu měl Alexandr Vysloužil, u kterého měla lékařka podezření na zlomenou nohu. Po ošetření na místě nehody v první zatáčce byl jezdec transportován na Bludovický kopec, kde ho zdravotníci z okruhové služby přeložili do sanitky záchranné služby, kterou byl převezen do nemocnice.

V závodě třídy Twin havaroval Alexandr Vysloužil. V závodě třídy Twin havaroval Alexandr Vysloužil. Zdroj: TV Polar
V závodě třídy Twin havaroval Alexandr Vysloužil. V závodě třídy Twin havaroval Alexandr Vysloužil. Zdroj: TV Polar
Zraněný závodník v péči zdravotníků. Foto: TV Polar

Žádost o ruku

Perličkou nedělního závodu byla žádost o ruku jedné závodnice. Terezu Polákovou o sňatek požádal přímo na startovním roštu její přítel Jiří Křeček. Tereza sice nejdříve řekla ne, ale jen v žertu a hned rozhodně potvrdila své ano.

Jirka Křeček žádá Terezu Polákovou o ruku chvilku před jejím závodem. Jirka Křeček žádá Terezu Polákovou o ruku chvilku před jejím závodem. Zdroj: Deník/Libor Běčák
Jirka Křeček žádá Terezu Polákovou o ruku chvilku před jejím závodem. Foto: Deník/Libor Běčák

Grand Finále

V samotném závěru nedělních závodů svedli souboj nejrychlejší jezdci tříd do a nad 600 ccm v Grand Finále. I v něm nabídli divákům atraktivní podívanou především Horst Saiger, německý jezdec Didier Grams či tuzemští závodníci Marek Červený a Petr Bičiště.

"S dnešním dnem jsem naprosto spokojený. Bohužel v Grand finále jsem se propadl na třetí místo z důvodu bezpečnosti, protože se mi povolil tlumič řízení. Uhájil jsem si třetí místo," řekl Marek Červený. O závod dříve přišel o vítězství vinou špatně zvolených pneumatik. "Dali jsme mokré a jak se ukázalo, povrch užnebyl tak mokrý. Zadní pneumatika se v průběhu závodu sjela a v předposledním kole dokonce poškodila, což mě rozhodilo a Horst Saiger mě předjel," vysvětloval. 

Horst Saiger soupeře chválil: "Závody byly super, soupeři jeli skvěle. Vážím si jich, ale jakmile se dostanu do tempa, rád je vidím za sebou, protože tam patří".

Spokojený s celým závodním víkendem byl také hlavní organizátor Kahance Petr Hrabčák. „Program jsme dodrželi téměř přesně. Vyhnuly se nám nehody a nakonec v neděli vydrželo i počasí," řekl.

Kompletní výsledky

Zdroj: Youtube

Zdroj: Youtube