Na startu dvoudenního maratonu se sešli ti nejlepší z jednotlivých evropských států a nechyběli zde dokonce i mistři světa či olympijští medailisté.

Oporou české policejní reprezentace byla frýdecko-místecká judistka a trenérka zdejší mládeže Pavla Pröllová, která již mnoho let patří ke špičce českého juda.

V plně obsazené váze do 70 kg se tentokrát představila reprezentační špička hned několika judistických velmocí. Mladé talentované závodnice na vrcholu své sportovní kariéry. Ve finálovém bloku se Pröllová musela smířit s porážkou s o dvacet let mladší soupeřkou Barbarou Bandel z Německa, která je současnou evropskou juniorskou šampiónkou. V konečném pořadí se tak česká judistka umístila na bronzové příčce. „Naposledy jsem se mistrovství Evropy účastnila v roce 2011 v ruské Kazani, kde jsem nedokončila kvůli zranění a skončila nakonec pátá. Tehdy jsem se rozhodla s policejní reprezentací skončit. Pak ale za mnou přišel trenér Jiří Sosna a opět mě k závodům přemluvil. Vyšlo to, z bronzu mám obrovskou radost," svěřila se po příjezdu domů Pavla Pröllová.
Úspěch z Drážďan rozpoutal o frýdecko-místeckou judistku velký zájem. „Dostala jsem hned tři nabídky startovat v družstvu žen na květnovém mistrovství republiky. Já si nakonec vybrala Hradec Králové, který patřil k velkým favoritům mistrovství," prozradila Pröllová.

Republikový šampionát nakonec vyhrál oddíl USK Praha. Hradec, společně s Pavlou Pröllovou, skončil druhý.

Zkušená judistka a trenérka mládeže pak připravila pro mistrovství republiky družstev jedenáct svých svěřenců, kteří úspěšně hostovali ve dvou moravských týmech. Titul mistra republiky vybojovali v barvách ostravského Baníku starší žáci Filip Koloušek, Šimon Filipec, Luděk Kubíček, Kamil Kisza a Daniel Šimek. V týmu JC Olomouc naopak kralovaly starší žákyně Karolína Kubíčková se Simonou Gregušovou. Obě vybojovaly titul také v družstvu dorostenek. Na bronz dosáhly ještě v týmu dorostenek Baníku Ostrava Natálie Filipcová s Nikolou Šimkovou. „Naši judisté pravidelně hostují v jiných týmech. Pokud máme dostatečný základ pro kvalitní tým, který má šanci na medaili, potom ho vždy postavíme. Loni jsme vybojovali titul v kategorii starších žaček. Letos byl favoritem pro tuto soutěž JC Olomouc. Naše dvě děvčata byla u toho a přivezla si titul. Baník Ostrava je považován za jakéhosi lídra kraje a pravidelně staví družstva, ve kterých z převážné většiny startuje výběr ostatních klubů. Naši tvořili polovinu jejich družstva a výraznou měrou tak přispěli k celkovému vítězství," řekla trenérka Pavla Pröllová.

Frýdecko-místecký klub juda změnil po dlouhé době svůj název, kdy se pro další období bude prezentovat jako - Judo Beskydy. „Chtěli jsme tak vyjádřit svůj regionální charakter, vždyť naše základny se nachází ve Frýdku-Místku, Dobré a v Raškovicích. Celkem se u nás připravují dvě stovky dětí a mládeže," pochvaluje si frýdecko-místecká trenérka.

(kub)