Minulou sezonu jim v březnu předčasně ukončila světová pandemie koronaviru, a přestože netuší, jak bude vypadat ta příští, ve které už byl zrušen celý prestižní seriál Grand Prix juniorů, po osmi měsících od prosincového mistrovství čtyř zemí se čeští krasobruslaři opět sešli v Ostravě.

„Vzhledem k možnostem přípravy, kdy páry jsou kombinované nebo trénují v zahraničí, kam nemohly odjet, je za tu krátkou dobu vidět velký pokrok. Někteří mají oba nové programy, které ještě nemohli mít najeté, ale pokud příprava půjde stejně dál, bude to v pořádku,“ potěšily předsedu Českého krasobruslařského svazu Stanislava Žídka předvedené výkony.

Mezinárodní mistrovství ČR v krasobruslení v Ostravar Aréně, 13. prosince 2019 v Ostravě. Na snímku Matyáš Bělohradský.
Český vicemistr Matyáš Bělohradský posiluje kotník a těší se na led

Reprezentačních prověrek se zúčastnili dva muži (Jiří Bělohradský, Georgii Reštenko), tři ženy (Eliška Březinová, Nikola Rychtaříková, Dominika Motlochová), junior Damian Malczyk z Českého Těšína, deset juniorek, jedna seniorská ( Jelizaveta Žuk - Martin Bidař) i juniorská (Barbora Kuciánová - Lukáš Vochozka) sportovní dvojice, seniorský taneční pár Natálie - Filip Taschlerovi a tři juniorské, mezi nimiž byl i krnovský rodák Vilém Hlavsa s Denisou Cimlovou.

Z české špičky byl omluvený olympionik Michal Březina, který žije a připravuje se v USA. „S ním i jeho trenérem Rafaelem Arutjunjanem jsme v kontaktu. Michal to nemá v Americe jednoduché, trénovat na ledě musí s rouškou, ale snaží se,“ vysvětlil Žídek a prozradil, že i úřadující český mistr teď pracuje na nové volné jízdě.

Václav Mikulášek.
MMA zápasník Mikulášek o sporu s Vémolou: On by se ke mně nechoval jinak

V Ostravě chyběli také vicemistr Matyáš Bělohradský, doléčující si operovaný kotník, a zraněný Radek Jakubka. „V novém, velice hezkém programu se našla Eliška Březinová. Bylo cítit, že ji baví a prožívala ho. Ne vše už bylo povedené, ale ukázala, že je na dobré cestě,“ pochválil Žídek i českou mistryni.

První start v nové sezoně plánuje většina českých krasobruslařů od 23. do 26. září v německém Oberstdorfu, dalším by pro většinu z nich měl být Budapest Trophy od 15. října v Maďarsku.