Znamená to, že před nedělními dvouhrami vedou čeští obhájci titulu 2:1 na zápasy a k dalšímu zisku „salátové mísy" jim schází jediné vítězství!

„Oba kluci podali vynikající výkon. Udělali jsme ten důležitý krok, vedeme po sobotě 2:1, to jsme chtěli mít. Teď budou Srbové pod tlakem, musí dělat body. Strašně věřím, že to kluci dotáhnou," řekl České televizi zastupující kapitán Vladimír Šafařík, který v Bělehradě nahradil nemocného Jaroslava Navrátila.

V neděli se pokusí od 14 hodin rozhodnout Berdych, ale musí porazit druhého hráče světa Novaka Djokoviče. S tím má nepříznivou bilanci 2:14, letos ho však zdolal na antuce v Římě. O případný rozhodující bod by hrál jako v loňském finále v Praze Štěpánek a jeho soupeřem by byl 117. hráč žebříčku ATP Dušan Lajovič.

Berdych se Štěpánkem potvrdili dnes znovu svoji výjimečnost v daviscupové čtyřhře. Nastoupili spolu k patnáctému zápasu a radovali se již ze 14. výhry.

„Troufnu si říct, že jsme dneska podali možná jeden z našich nejlepších týmových výkonů," pochvaloval si po utkání Štěpánek. „Byl to velký výkon od začátku do konce. Dali jsme jim k dispozici jen jeden brejkbol, skvěle jsme se doplňovali a hráli agresivně. Zasloužené vítězství," doplnil jej Berdych.

Tentokrát na kurtu dirigoval a všechny převyšoval Štěpánek. Dvojnásobný grandslamový vítěz ve čtyřhře s přehledem „uklízel" voleje mimo dosah Srbů a vedle toho také dobře podával, chytře returnoval a prohazoval. Berdych tradičně „tvrdil muziku" přesným servisem a údery odzadu vyvíjel na soupeře tlak.

Slabinu v srbské dvojici, do které nakonec nebyl zařazen Djokovič, našli Češi v Zimonjičovi. Ten se stal v 37 letech nejstarším hráčem finále Davis Cupu, Berdych se Štěpánkem mu vzali v prvním i druhém setu vždy servis.

Stejně jako při dvouhrách se občas ozýval pískot při prvním i druhém servisu českých hráčů, ale Berdych se Štěpánkem si toho nevšímali a podání si drželi bez větších problémů. Srbům povolili za celý zápas jediný brejkbol, který Štěpánek zkušeně odvrátil zkrácením za síť, na které Bozoljac nezareagoval.

Nejvyrovnanější byl třetí set, v kterém ani jeden pár nepřišel o servis. V tie-breaku se prezentoval prohozem Berdych a Štěpánek zápas doservíroval. Češi přitom v úvodu zkrácené hry prohrávali 1:3, ale čtyřmi body za sebou skóre otočili.

„Byl to jen jeden prohraný servis. Tie-break je strašně dlouhý a čím víc se blíží ke konci, tím víc pracuje psychika. My jsme věděli, že jsme silnějším a odolnějším týmem. Jsme rádi, že jsme získali bod," uvedl Štěpánek.

Srbsko – Česko 1:2 po sobotní čtyřhře

Pátek:
Djokovič – Štěpánek 7:5, 6:1, 6:4
Lajovič – Berdych 3:6, 4:6, 3:6
Sobota:
Bozoljac, Zimonjič – Berdych, Štěpánek 2:6, 4:6, 6:7 (4)
Neděle:
Djokovič – Berdych
Lajovič – Štěpánek