„Když jsem tu přišla před jednadvaceti lety, tak jsme tu hráli druhou ligu. Tehdy jsme skončily druhé, ale přeci jen jsme postoupili, jelikož někdo v nejvyšší soutěži hrát nechtěl. Teď už se tu hraje nejvyšší soutěž sedmnáct let (jedenáct jako SK Frýdlant, pozn. red.). Ještě si vzpomínám, že jednou jsme tady mohli mít i dva extraligové týmy. To jsme ale nakonec zavrhli, jelikož finančně bychom to neutáhli," vzpomíná na frýdlantské začátky v nejvyšší republikové soutěži trenérka Marie Hrachová.

Už bez Adámkové

Frýdlantské tabletennistky půjdou do nové sezony už bez Karin Adámkové, která odešla do Břeclavi. A právě Břeclavanky jsou prvním soupeřem Frýdlantu. „Karin odešla za lepšími podmínkami, které jsme ji tady nemohli nabídnout," osvětlila odchod talentované hráčky Hrachová. Na její místo přišla naopak Zdena Blašková, která na posledním světovém šampionátu mládeže skončila ve dvouhře mezi pátým až osmým místem. „Zdena má vyšší předpoklady, než teď momentálně ještě dokazuje. Stále na sobě musí poctivě pracovat a její úspěchy se jistě dostaví," řekla frýdlantská trenérka. „V loňské sezoně mohla Zdena za nás odehrát jen padesát procent utkání, jelikož byla u nás jen na hostování. Teď už ji můžeme nasadit do všech zápasu," pochvaluje si bývalá vynikající hráčka Československa.

Těžký los na úvod

A právě tento víkend může poodhalit sílu frýdlantského celku. Ten si to dnes nejprve rozdá s hráčkami MSK Břeclav, zítra čeká na svěřenkyně trenérky Marie Hrachové KST Hluk. „Začátek máme letos opravdu pikantní. Břeclavanky budou určitě hrát s Hodonínem o první místo, pro mě ale Hodonín zůstává největším adeptem na titul. Z Polska se vrátila Renata Štrbíková, budou opravdu silné. Hlučanky jdou do letošní sezony s totožnou sestavou, v jaké hrály vloni. Ani tento zápas nebude jednoduchý," myslí si Hrachová. „My se opět budeme spoléhat na běloruskou reprezentantku Alinu Nikitchanku, dvojnásobnou medailistku z červencového juniorského mistrovství Evropy a účastnici nedávného seniorského šampionátu starého kontinentu, který se na přelomu září a října konal v ruském Jekatěrinburgu. Dále pak na třicátou hráčku národního žebříčku Markétu Ševčíkovou, českou čtyřicítku Stanislavu Slezákovou a také na Kláru Malíkovou. Do naší sestavy se navíc po krátké mateřské pauze vrací Monika Vybíralová a na soupisce máme i bývalou odchovankyni Lucii Kárancovou," představila před úvodními zápasy svůj tým trenérka KST Hluk Andrea Botková. Ta by z víkendového dvojzápasu byla spokojena alespoň s jedním vítězstvím. „Hodně důležitý bude sobotní souboj s Havířovem, ten chceme vyhrát. Proti Frýdlantu se pokusíme překvapit," dodala Botková.

Béčko začalo soutěž porážkami

V minulém týdnu rozehrálo svou soutěž béčko SK Frýdlant, které postoupilo do druhé nejvyšší republikové soutěže. „Holky se na soutěž moc těšily. Pro nás to sice bude náročné, a to nejen finančně. Oproti extralize je v této soutěži o dva celky víc, takže přibude cestování, ale také i výdaje za nocleh a stravu," podotkla Hrachová.
Prvoligová premiéra nakonec rezervě Frýdlantu nevyšla. S vlašimským béčkem prohrály 2:8, stejném poměrem pak skončil i duel s vlašimským C týmem. 

SK FRÝDLANT N/O A
Kádr: Hana Bartošová, Dagmar Blašková, Zdena Blašková, Markéta Rusnáková, Marie Hrachová.
Trenérský tým: Marta Novotná, Marie Hrachová, Hana Bartošová, Gabriela Somrová, Bedřich Štalzer a Pavel Ondračka.
Cíl v extralize žen: rádi bychom si vybojovali postup mezi nejlepší šestici.

SK FRÝDLANT N/O B
Kádr: Markéta Rusnáková, Gabriela Somrová, Andrea Daňová, Barbora Daňová, Alice Jemelíková, Marie Hrachová.
Cíl: Pro nás velmi skromný, chceme se udržet. V první lize jsou hodně zkušené hráčky, které mají nejen extraligové zkušenosti, ale i reprezentační. Ty holky sice už tolik netrénují, ale pokud to máte v ruce, tak se ten sport nezapomíná.

LOS EXTRALIGY ŽEN
SK Frýdlant n. O. – A
10. října 16.00 MSK Břeclav - Frýdlant
11. října 10.00 KST Hluk – Frýdlant
17. října 17.00 Frýdlant – SK Dobré
18. října 11.00 Frýdlant – Hr. Králové
31. října 14.00 Hodonín B – Frýdlant
1. listopadu 10.00 Hodonín A – Frýdlant
20. listopadu 15.00 Havířov – Frýdlant
12. prosince 17.00 Frýdlant – Vlašim
13. prosince 10.00 Frýdlant – Řeznovice
9. ledna 17.00 Frýdlant - Břeclav
10. ledna 11.00 Frýdlant – Hluk
23. ledna 17.00 SK Dobré – Frýdlant
24. ledna 8.30 Hr. Králové – Frýdlant
6. února 17.00 Frýdlant – Hodonín B
7. února 11.00 Frýdlant – Hodonín A
20. února 17.00 Frýdlant – Havířov
12. března 10.00 Vlašim - Frýdlant
13. března 14.00 Řeznovice - Frýdlant