„Učitelství se již nevěnuji. Po mateřské dovolené jsem naplno začala trénovat a později založila taneční školu, takže na povolání učitelky již nějak nezbyl čas. Mám však velké štěstí, že se mohu naplno věnovat svému koníčku, tanci. Vlastně teď neučím mateřský jazyk nebo matematiku, ale učím taneční kroky," svěřila se Jana Šodková.

Kdy a jak vznikla vaše taneční škola?

To bylo trochu složitější. Po různých peripetiích v začátcích jsem se v roce 2009 rozhodla založit svou vlastní taneční školu. Původně jsme trénovali na Gymnáziu Petra Bezruče v Místku. Až později jsem dostala nabídku přestěhovat školu do prostor 2. ZŠ ve Frýdku, kde vlastně působíme dodnes.

Co dětem ve škole nabízíte? Přijímáte i další adepty mezi vás?

Dětem nabízíme výuku různých tanečních stylů, a to jak disco, street dance, show dance, vůbec všeobecnou taneční průpravu, kterou začínají u nás děti předškolního věku. Dále nabízíme účast na soutěžích a vzhledem, že jsme členy CDO, tak je u nás možnost těch nejšikovnějších účastnit se nejen MČR, ale i evropských či světových šampionátů. V září pak budeme otevírat nové kurzy, a to pro děti již od čtyř let. Veškeré informace případní zájemci naleznou na našich webových stránkách, nebo se mohou také obrátit přímo na mě.

Tanečníci z frýdecko-místecké TŠ Just Dance.

Máte ještě i jiné aktivity, než je vedení taneční školy?

Kromě vedení taneční školy, které vyžaduje spoustu práce, a to nejen administrativní, ale především spoustu práce při přípravě choreografií, hudby, kostýmů a samozřejmě samotné trénování, ještě vedu taneční školičku celkem ve třinácti školkách. Máme ji nejen ve Frýdku-Místku, ale i v okolních obcích, jako Sedliště, Dobrá, Pražmo, Lučina, Morávka a Vyšní Lhoty. Také jsem lektorkou kurzů, které pořádá Národní dům Taneční pro mládež, Taneční pro manželské páry a dvojice. Informace získáte na webové adrese www.kulturafm.cz. A teď, když skončily taneční, našlo se pár párů, které chtějí dál pokračovat ve společenském tanci, takže jsem s velkou radostí otevřela ještě lekce pro tyto páry.

Toho máte tedy docela dost. Kolik hodin v práci vlastně trávíte?

Když si to spočítám, tak je to dvanáct hodin denně, včetně víkendů. Pokud máme před soutěží, tak čas strávený na tréninku je samozřejmě vyšší. O víkendech bývají soutěže, které většinou začínají brzy ráno a končí v noci. A to ještě kolikrát cestujeme přes celou republiku, protože soutěžící, kteří mají vytancovanou nejvyšší výkonnostní třídu, jezdí na extraligové soutěže, které se konají třeba v Jablonci nad Nisou, Praze, Chomutově, Táboře a podobně. Najetých kilometrů je spousta. No a v neděli od podzimu do jara učím taneční, takže volný víkend je velký svátek nejen pro mne, ale hlavně pro mou rodinu. Když chystáme vystoupení celé taneční školy ke konci školního roku, věnuji všechen svůj čas taneční škole, volno téměř nemám. To jsem ráda, když se aspoň vyspím.

Co si na vašich svěřencích nejvíce vážíte?

Vážím si velice toho, že místo poflakování po městě svůj volný čas využívají smysluplně, když jej věnují tanci, což není jen zábava, ale hlavně dřina, která mnohdy bolí. Dále že táhnou za jeden provaz, že dokážou povzbudit třeba i mladší tanečníky. A hlavně to trvalé nadšení pro tanec.

Co vás naopak dokáže naštvat?

U svých svěřenců mi vadí lenost, nadutost a také se bohužel setkávám s nezodpovědností, což je pro kolektiv kámen úrazu, ale s těmito svěřenci se většinou rozloučíme. A zůstane to zdravé a tancechtivé jádro.

Už jste se někdy přichytila s myšlenkou, že byste se vším praštila a skončila?

Určitě, několikrát. Těch impulzů byla spousta. Zasáhly mě hluboko do srdíčka, bohužel více to bylo ze stran ambiciozních rodičů, kteří by nejraději viděli děti na bedně na mezinárodní soutěži, ale jejich děti nejsou schopny obětovat tanci více času a energie. Samozřejmě byly i jiné momenty. Ale po čase se zase oklepu a jede se dál. Zdary i nezdary patří snad všude.

Jaké máte tedy plány do budoucna?

Plánů je spousta. Kromě těch krátkodobých bych chtěla vybudovat stabilní taneční školu, která by měla své zázemí a která by nabízela různé taneční kurzy pro širokou veřejnost. Nejen tedy pro děti a mládež, ale také pro předškolní děti, pro ženy, pro páry.

Tanci se věnují i dva vaši synové. Jak jim to jde?

Ano. Kluci tancují od malička. Vždyť na tanečním sále a v tělocvičně vyrůstali. Oba tíhnou k hip hopu. I když museli poslechnout maminku a tancovat i disco dance, což se jim moc nelíbilo, protože, co si budeme povídat, disco dance je fyzicky hodně náročný tanec. Kromě fyzické zdatnosti musíte mít dostatečné pohybové rozsahy a přesné pohyby a rychlost. Prostě disco bolí. Ale zase získali rozsahy, přesnost a ukázněnost pohybů. Oba na soutěžích jak v disco dance, tak v hip hopu, končí ve finále. Dokonce si oba vytancovali reprezentaci za Českou republiku na mistrovství Evropy i světa v hip hopu.

TANEČNÍ ŠKOLA JUST DANCE

Název skupiny: TŠ Just Dance (člen České taneční organizace CDO)JustDance

Rok založení: 2009

Počet členů: 60 + 200 dětí ve školkách

Vedoucí školy: Jana Šodková (telefon: + 420 607 946 143)

Trenéři: Adriana Adámková, Sandra Adámková

Nejlepší výsledky v dosavadní historii školy:

Jan Šodek (vítěz Extraligy v kategorii Mini, 3. místo MČR v hip-hopu v juniorech, 2. místo v mezinárodní soutěži Dance Cup Ostrava disco), Jaroslav Šodek (4. místo MČR v dětské kategorii), Tereza Wasserbauerová (vítězka několika ligových soutěží v juniorkách disco dance), Nikol Schedlingová a Veronika Vlochová (několikanásobné finalistky CDO soutěží, letos si vytancovaly účast na ME v Amsterdamu, po jednom soutěžním roce, kdy spolu začaly tancovat). Malé skupiny (Euforie, Hlavačky, 6+1, Petrželky) finále CDO soutěží. Formace (2. místo, Petřvald choreografie Čarodějky, 1. místo Dance Cup Ostrava Trochu jiná škola, 1. místo, Dance Cup Ostrava The Street, 1. místo, Dance Cup Ostrava Pátá (předškolní děti), 2. místo, Dance Evolution Přerov The Street, 3. místo, Hot Dance Zubří The Street

Akce, které škola pořádá:

Dětský ples (Čeladná), workshopy, letní taneční školy

Významní partneři: Město Frýdek-Místek

Internetové stránky: www.facebook.com/TŠ Just Dance, www.tsjustdance.cz

Zajímavost: Několik účastí na ME i MS v disco dance a hip hopu

KURZY

Baby dance - taneční přípravka pro nejmladší členy ve věku (4 - 5 let). Tito předškoláci se učí vnímat hudbu a rytmus, získávají základní tanečně pohybové návyky. Formou pohybových her se učí aktivně zapojit do kolektivu dětí. Zvládnutí jednoduchých tanečních prvků, zvětšení flexibility těla a pohybového rozsahu, to vše je důležitým základem pro jejich budoucí uplatnění v tanečním kolektivu.

Tanečníci z frýdecko-místecké TŠ Just Dance.

Dětský taneční klub - pokročilá taneční přípravka pro děti od 6 do 9 let. Zde se rozvíjí taneční průprava, zlepšuje se flexibilita těla a pohybový rozsah. Děti se seznamují s různými tanečními styly, učí se využití tanečního prostoru. Absolvují se zde první soutěže, a to jak v sólových vystoupeních, tak i v kolektivních choreografiích. (Tréninky 2x v týdnu 60 minut)

Street dance - kurz pro starší děti (věk není omezen), které chtějí umět na diskotékách víc, než ostatní a kterým se líbí současná hudba. Zde se učí děti různé současné taneční styly street, hip hop, R´N´B´. (Tréninky 1x v týdnu 90 minut)

Disco dance a show dance - taneční styl Disco dance navazuje na tradici diskotékového tancování, které má své počátky již v 70 letech 20. století. Dnes se jedná o taneční ztvárnění rytmických skladeb v 4/4 taktu s 33 35 taktů za minutu, většinou hudebních novinek, dnes i značně ovlivněných dalšími módními tanečními styly, jako je hip hop. Řadí se mezi takzvané Street dance disciplíny a jeho soutěžní podoba i k takzvanému tanečnímu sportu.

Show dance je taneční disciplínou „Art Performance", to znamená uměleckého předvedení tance, využívající především techniky jazz dance, modern dance, klasiky, ale i dalších tanečních technik. Jedná se o taneční formu nezávislou na tanečních stylech, u níž je důležité zaujmout diváka kombinací tanečního umění, nápadu, náznaku děje, či určité nálady, ale také zajímavými kostýmy, kulisami, či rekvizitami, jež jsou zde často využívány. (Tréninky 2x v týdnu 2 hodiny)

Moderní tanec pro ženy - latinsko-americké tance, salsa, mambo, modern dance a další choreografie určené ženám, které rády tancují a chtějí také něco pro sebe udělat. (Lekce 1x v týdnu 1 hodina)

TŠ Just Dance pořádá letní taneční školu v Kozlovicích

Frýdek-Místek - Taneční škola Just Dance z Frýdku-Místku pořádá ve dnech 12. až 18.srpna letní taneční školu, která se uskuteční v Kozlovicích. „Tímto bych velice ráda pozvala všechny příznivce tance a pohybu na naší letní taneční školu. Po celý týden čeká na děti zábava, pohoda, legrace, ale především tanec, dřina, pot, tanec, unavené svaly a zase tanec," vyzývá případné další zájemce o účast v letní taneční škole majitelka TŠ Just Dance Jana Šodková.

Tanečníci z frýdecko-místecké TŠ Just Dance.

Letní škola je určena jak pro zkušené tanečníky, tak i pro ty, kteří s tancem teprve začínají. „Taneční program je zaměřen na výuku disco dance, hip hopu, moderního tance, taneční akrobacie a všeobecné taneční přípravy. Kromě tanečních hodin je pro účastníky školy v programu také kondiční příprava, posilování a pohybová průprava," prozradila plány Šodková, která ještě dodala: „Ve volném čase pak čeká na všechny spousta soutěží, her a další doprovodný program."