Šest chlapeckých a stejný počet dívčích družstev budou po dva dny bojovat nejen o krásné poháry a medaile, ale především o cenné zážitky a zkušenosti.

Systém finále je v obou kategoriích stejný. Šestice škol, které se musely do závěrečného turnaje kvalifikovat, se rozdělila po třech do dvou základních skupin. Z nich pak vzejdou semifinalisté. Školy, které skončí ve své skupině na třetím místě, si to pak mezi sebou rozdají o konečné 5. – 6. místo. Na úvod finálového dne na sebe narazili domácí házenkáři Frýdku-Místku (modré dresy) a ZŠ Zuřbí.Zdroj: Robert Schedling

A kdo že se do závěrečného turnaje probojoval? Mezi chlapci budou o prvenství bojovat: ZŠ Pionýrů, Frýdek-Místek, 7. ZŠ Jakuba Arbese, Most, ZŠ Dobiášova, Liberec, 11. ZŠ Barrova, Plzeň, ZŠ Zubří a ZŠ Újezd u Brna. Mezi děvčaty to jsou školy: ZŠ Velká Polom, ZŠ Burešova, Praha, ZŠ K. V. Raise, Lázně Bělohrad, ZŠ J. K. Tyla, Písek, ZŠ Křiby, Zlín a ZŠ Masarykova, Velká nad Veličkou.

Sportovní liga ZŠ je soutěží, která je určena pro všechny základní školy v České republice. Účastníky se stávají nejen základní školy, ale také i odpovídající ročníky víceletých gymnázií, které se se svými družstvy zúčastnili postupových kol, a to v těchto vybraných sportech – atletika, minifotbal, basketbal, florbal, volejbal, házená a plavání.

Soutěž pak proběhla přes okresní a krajská kola ke kvalifikaci až po republiková finále. Výjimkou je pouze soutěž v plavání, která probíhá jako soutěž na úrovni krajského kola a vítězové krajů postupují do republikového finále.