Domácí tým začal vlažně, pomohla mu ale přesilová hra, díky které se dokázal okolo desáté minuty od soupeře ve skóre odpoutat až na tři branky. Do přestávky navíc svůj náskok ještě o gól navýšil. I po obrátce sice Češi měli slabší úvod, nástup Estonců ale brzy uťali a nikoho nenechali na pochybách, kdo bude z tohoto duelu brát první kvalifikační body.

Luděk Mikloško, sportovní ředitel Baníku Ostrava, 12. října 2022, Ostrava.
Mikloško o změně trenérů Baníku: Nešlo čekat. Mužstvo nemělo život ani energii

„Máme sraz po delší době, kdy jsme se neviděli a podle toho první poločas i vypadal. Chvílemi jsme se hledali, ale druhá půle už určitě byla lepší v obraně i útoku. Dostávali jsme se i k lehčím gólům, takže si myslím, že dobrá výhra a velmi důležité dva body,“ hodnotila levá spojka a autor pěti tref Vojtěch Patzel.

Několik úspěšných zákroků si připsal i brankář Kielu Tomáš Mrkva, který si tak vyslechl aplaus zaplněné haly. „Trochu zima,“ usmál se. „Ale to se dá čekat, když pod palubovkou je led. Každopádně přišli diváci, bylo plno, tím se oteplilo a lidi byli perfektní,“ uznal strážce reprezentační svatyně.

Pavel Hapal, trenér fotbalistů Baníku Ostrava, 12. října 2022, Ostrava.
Hapal: Zášť ve mně není. Tým je kvalitní, musíme v něm vzbudit baníkovské srdce

Ve hře nakonec dostali prostor všichni hráči. V Izraeli ale Čechy čeká o poznání těžší protivník i prostředí. „Já tam nehrál asi osm let, ale doma bude určitě nepříjemný. Musíme zregenerovat, zanalyzovat soupeře, pořádně se připravit a pojedeme tam vyhrát,“ zakončil Mrkva.

Kvalifikace mistrovství Evropy 2024:

Česko – Estonsko 31:23 (17:13)

Nejvíc branek: Klíma 7, Hrstka 5/2, Patzel 5 – Rooba 4, Löpp 3, Johansson 2, Tomm 2, Timmo 2, Mamporia 2, Sillaste 2/1, Varik 2. Rozhodčí: Sniurevicius – Grigalionis. ŽK: Harabiš – Johansson. Vyloučení: 5:6.

Česko: Mrkva, Mizera – Hrstka, Piroch, Kašpárek, Reichl, Babák, Vančo, Havran, Harabiš, Klíma, Patzel, Douda, Zeman, Chmelík, Franc. Trenér: X. C. Sabate.

Estonsko: Priskus, Ots – Viitkar, Johannson, Sillaste, Toom, Koks, Oolup, Mamporia, Kosmirak, Rooba, Lees, Varik, Pärt, Löpp, Timmo. Trenér: L. T. Sivertsson.