Navíc to bude v místě, které moc dobře znají, v domácí sportovní hale. „Už jen to, že hrajeme doma, bude pro nás všechny velkou motivací. I proto věříme, že bychom mohli uspět,“ přemítá Voleník, který se nejčastěji v zápasech pohybuje na postu střední spojky.

Do finále jste se probojovali přímo jako pořadatelé turnaje. Může to být pro váš tým nevýhodou oproti vašim soupeřům?

Bartoš: Může to být výhodou, ale i to nevýhodou. Jako výhodu vidím v tom, že se v týmu všichni velmi dobře známe. Co se týče nevýhody, tak ta může být v tom, že nejsme ještě moc sehraní. Navíc ani nevíme, s čím a s jakými kádry dorazí naši soupeři.

Oba házenou závodně hrajete. Jak se vám vůbec daří ve vašich soutěžích?

Voleník: Podle mého si nevedeme vůbec špatně (smích). V dorostencích hrajeme ligu, což je vlastně nejvyšší soutěž a jsme momentálně na čtvrtém místě. Navíc mě, Patrikovi Bartošovi a Tomáš Havránkovi se podařilo ještě dostat do užšího výběru mládežnické reprezentace.

Bartoš: Určitě bych ještě vzpomenul třetí místo na republice, které jsme uhráli v žácích.

Patriku, vy jste brankář. Máte vůbec svůj brankářský vzor, a jaké jsou vaše sportovní cíle?

Bartoš: S házenou bych se jednou chtěl dostat co nejdál, takovým mým přáním je německá nejvyšší soutěž. A mezi mé vzory patří určitě francouzský brankář Thierry Omeyer z Paris Saint-Germain.

Ondřeji, vy hrajete na jakém postu?

Voleník: Nejčastěji se pohybuji na spojce, a to jak střední, tak i na pravé.

A jaké jsou tedy vaše sportovní plány?

Voleník: Asi jako každý z mých spoluhráčů bych se jednou chtěl házenou živit. Pokud se mi to někdy podaří, rád bych si zahrál třeba ve Francii nebo ve Španělsku.

Vy jste se oba v dřívější době věnovali fotbalu, od kterého jste pak přešli k házené. Bylo něco, čím vám předešlý sport v házené pomohl?

Voleník: Myslím si, že tehdy nám nejvíce pomohlo to, že se ve fotbale tolik běhá. Neměli jsme tedy problém s fyzičkou.

Bartoš: U mě to bylo takové specifické. Změnila se mi totiž velikost branky i míče, navíc v házené s sebou nemusíte tak házet. Podle mého mi fotbal pomohl ještě v tom, že jsem v brance neměl takový strach. Kdybych tam šel rovnou, asi by nějaká ta malá dušička ve mně byla.

Ve čtvrtek se tedy rozehraje finále Sportovní ligy ZŠ, s jakým výsledkem budete osobně spokojeni?

Bartoš: Všichni bychom byli rádi, kdyby z toho bylo první místo, ale takovým cílem je skončit do toho třetího místa.

Voleník: Jak už řekl Patrik. Chceme dojít v turnaji co nejdál. Věříme, že nám domácí prostředí a fanoušci moc pomůžou. Pro ně by bylo super, kdybychom skončili první.