Evropský šampionát místo v květnu začne v Budapešti 21. srpna, hry pod pěti kruhy v Tokiu až 23. července 2021. A kvůli nim se nyní hledá nový termín pro mistrovství světa v plaveckých sportech, které se v japonské Fukuoce mělo konat v létě 2021. Návrhy jsou dva – podzim 2021 nebo jaro 2022.
„Pokud plavecká část olympiády skončí 1. srpna, zbývalo by jen osm týdnů do mistrovství světa. To je hrozně dlouhá doba na udržení sportovní formy a příliš krátká na zařazení smysluplného tréninkového cyklu,“ preferuje Vlastimír Perna, trenér Plaveckého klubu Nový Jičín a české reprezentace, na webu svazu uspořádat šampionát na jaře 2022.

Příprava reprezentantů v krasobruslení v Ostravě 25.dubna 2019.
Krasobruslaři mají pauzu. Projekt Rafael se odkládá

I kvůli tomu, že o rok dřív by se plavci museli vypořádat v Japonsku s aklimatizací dvakrát v rozmezí osmi týdnů. „Jsem si jist, že by se naši plavci a jejich trenéři poprali i s tou méně vhodnou variantou. Jsou dost silní na zvládnutí současné nepříjemné situace bez plaveckého tréninku. Proč by neměli být silní také ke zvládnutí přípravy na podzimní termín mistrovství světa? Věřím jim,“ motivuje trenér Vlastimír Perna české plavce.
Rozhodnutí Mezinárodní plavecké federace FINA o novém termínu mistrovství světa by mělo padnout do dvou týdnů.