„Dnes si už můžete pořídit cenově dostupné kabiny různých velikostí a nabídka je tak velká, že si vybere každý, kdo na ně doma najde prostor. Jejich nespornou výhodou je také to, že infrasauna umožňuje saunování i kardiakům, astmatikům, osobám s vysokým krevním tlakem či alergikům. A pozor: vyhovuje také dětem, které - na rozdíl od finských saun - tady nemají problém s teplotou vzduchu, která je nižší a příjemnější,” říká Martin Pařízek, ředitel relaxačních center Wellness Horal a L-Spa v Resortu Valachy Velké Karlovice.

Masáž hlavy je vynikající na všechny duševní trable, s nimiž je nespavost spojená.
Masáž hlavy vyžene z duše trable a vy se budete moct konečně pořádně vyspat

Ta nabízejí různé druhy saun a k nim i saunové rituály, exotické masáže a relaxační procedury. Saunový svět Wellness Horal pořádá i saunování dětí a romantické saunové noci za svitu svíček.

Princip infrasauny je od klasické finské sauny odlišný. Pracuje pomocí vyzařování infračervených paprsků. A má řadu výhod:

  • Naše tělo tak nepřijímá teplo z okolního vzduchu, ale je prohříváno šetrným a zdravým infrazářením zevnitř, proniká tedy rovnou do tělových tkání.
  • Teplota v infrasauně je výrazně nižší než v běžné sauně: má 30 až 60°C, podle toho, jak si ji sami nastavíte.
  • Náš organismus je ale i přitom prohříván tak účinně, že se potíte dvakrát až třikrát více než ve finské sauně.
  • Infrasauny jsou velice využívány i pro zahřátí před sportovním výkonem.
  • Infrazáření působí na lidský organismus podpůrně, dodává energii, takže se po něm člověk necítí unavený tak, jako po klasickém saunování. Infrasaunu si tak můžete klidně dopřát i ráno, před odchodem do práce.

Jáhlová kaše  lesním ovocem.
Vařila myšička kašičku… Zkuste tu jáhlovou nebo ovesnou s hruškami

„V infrasauně se doporučuje pobývat pravidelně, alespoň jednou až dvakrát týdně. Samotný pobyt v infrasauně je pak výrazně delší, 30 až 40 minut, a na rozdíl od finské sauny už se kúra neopakuje. Na rozdíl od klasické sauny se můžete saunovat i s lehkým nachlazením. Může to přinést dokonce uklidnění akutního stavu. Saunování v infrasauně působí totiž také preventivně,” dodává Martin Pařízek.

A na závěr jedna zajímavost. Víte, že při pobytu v infrasauně můžete i hubnout? Je prokázáno, že za 30 minut pobytu v infrasauně spálíte 600 i více kalorií. Navíc zároveň odbouráváte celulitidu.