"Jedná se o tradiční i méně známé směsi osvědčených peelingů, které mají výborný účinek na pokožku, ale také celkový stav našeho těla a potažmo i mysli. Saunér je ve vyhřáté sauně roznáší v misce a nabízí je hostům. Ti si je pak vtírají do pokožky. Stejně můžete postupovat i doma, pokud máte saunu či infrasaunu. Vždy pamatujte na to, že je třeba tělo podložit tělo prostěradlem či ručníkem, aby peeling neznečistil lavice v sauně," říká Martin Pařízek, ředitel relaxačních center Wellness Horal a L-Spa v Resortu Valachy Velké Karlovice.

Solná jeskyně
Moře sice solná jeskyně nenahradí, ale pomáhá podobně

Ta nabízejí nejrůznější druhy saun, saunové rituály, exotické masáže a relaxační procedury. Saunový svět Wellness Horal pořádá i saunování dětí a romantické saunové noci za svitu svíček.

Jako základ pro přípravu tělových peelingu se používají například:

  • Med, který v horku ztrácí lepkavost, velmi snadno se roztírá a vyhlazuje pokožku.
  • Bílý jogurt, který má vyživující efekt na pokožku.
  • K nim lze doplnit další surovinu plnící roli peelingu. Oblíbené jsou peelingy z rozemleté kávy či ovesných vloček, které se přidávají do medu, či peelingové soli s různými vůněmi lžičku skořice.
  • Jednoduše si připravíte peeling z jogurtu se skořicí: jogurt přináší pokožce zvláčnění, skořice má regenerační, zklidňující a dezinfekční účinky, navíc také prohřívá svaly.
  • K polévání horkých kamenů v saunách se používají esence jako grapefruit, zelený citron, eukalypt, alpské květiny, toskánské květiny či máta, ve Wellness Horal při speciálním Valašském saunovém rituálu dokonce i slivovice.

Dršťková polévka z hlívy
Dršťková polévka z hlívy ústřičné

"Při saunových rituálech u nás se nejvíce využívají peelingové soli obohacené minerály, které se podávají s příměsí eukalyptového oleje, citronu nebo orientálních vůní. Peelingové soli jsou také součástí Relaxačního rituálu, který patří mezi našimi hosty k nejoblíbenějším. Je zaměřený na zklidnění těla i mysli, harmonizuje a napomáhá relaxaci. Proto ho návštěvníkům nabízíme zvláště ve večerních hodinách, kdy je příjemně naladí na noční odpočinek," dodává Martin Pařízek a radí, jak postupovat při aplikaci saunových peelingů správně:

  1. Pod tělo si vždy dejte ručník, abyste neznečistili okolí.
  2. Peeling na pokožku nanášejte od chodidel směrem nahoru krouživými pohyby.
  3. Nechte peelingy působit 10 až 15 minut, pak ho můžete opláchnout.
  4. Po odchodu ze sauny nejprve smyjte zbytky peelingu pod sprchou, teprve poté vstupujte do ochlazovacího bazénu.