V šedesátitisícovém městě, které označil za klidné a příjemné, totiž žije, a to poté, co byl loni v prosinci vedením společnosti Hyundai pověřen řízením české pobočky.

„Definovali jsme společné problémy a možnosti, jak si můžeme navzájem pomoci. Jsme si vědomi, že bez slibovaného obchvatu bude do budoucna obtížně fungovat město i automobilka. Toto je jedna linie společného zájmu, také jsme se ovšem bavili o různých možnostech spolupráce s městem, vyplývajících z postavení, které si již automobilka stihla na českém trhu vydobýt,“ informoval frýdecko-místecký primátor Petr Cvik.

Ten na setkání gratuloval prezidentovi nošovické automobilky k předneseným impozantním výsledkům, kdy se Hyundai dostal v prodeji již z pátého místa na pozici dvojky hned za značku Škoda a chystá se letos v České republice vyrobit 300 tisíc vozů.

„Vyrábíme kvalitní auta i díky vaší podpoře. Jsme připraveni v součinnosti s vámi jednat s vládou o splnění některých příslibů, věříme, že se bude dařit odbourávat i některé byrokratické překážky našeho podnikání, protože my jsme zase připraveni podpořit ekonomický rozvoj země,“ prohlásil Kim Jun-ha. Primátor ujistil, že město je připraveno být nápomocno v rámci svých možností při řešení případných problémů, náměstek primátora Michal Pobucký pak korejskou stranu seznámil s vývojem dopravní situace v souvislosti s plánovaným omezením dopravy na průtahu městem. Debatovalo se také o možnostech další podpory ze strany automobilky, například ve sportovní oblasti.

„Hyundai už podporuje mládežnický fotbal, uvidíme, jestli se podaří spolupráce rozšířit v návaznosti na šanci na postup do vyšší soutěže mužů,“ řekl náměstek primátora Libor Koval, zástupce města v městském fotbalovém klubu. Do konce třetiligové soutěže zbývá odehrát jedenáct kol. Valcíři ztrácí na vedoucí tým Holic tři body, a šance na postup je tak stále otevřená.