Podzemní zásobník zemního plynu v Třanovicích je jedním z několika v zemi. Původní zásoby plynu byly vytěženy v poválečném období. Nyní je lokalita využívána jako zásobník. V době, kdy spotřebu zemního plynu stačí pokrývat dodávky ze zahraničních plynovodů, se přebytky ukládají do pórovitého pískovcového podloží. V třanovické oblasti je to v hloubce zhruba 500 metrů. Naopak v zimním období se plyn ze země odčerpává, filtruje, suší a dodává do sítě. Plyn z Třanovic zásobuje odběratele především na severu Morava a Slezsku, ale také na jihu Polska a v případě potřeby může být dodáván i na další území ČR.

Ve čtvrtek byl třanovický zásobník plynu oficiálně rozšířen za přítomnosti ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby a také zástupců Evropské komise, která uvolnila 506 milionů korun z evropského energetického programu pro hospodářské oživení.

„Celkovou investicí 2,2 miliardy korun jsme původní kapacitu zásobníku zdvojnásobili na nynějších 530 milionů kubických metrů. Podařilo se to instalací nejmodernější technologie a využití geologické struktury," předseda představenstva RWE Transgas Martin Herrmann.

„V současné době jsme schopni pokrývat poptávku po zemním plynu, a to i době enormně zvýšené spotřeby. To se potvrdilo nejen v době letošních únorových mrazů, ale především v době omezených dodávek z Ruska v roce 2009. Přesto máme připravené další projekty pro rozšíření zásobníků. Jednalo by se o zásobníky na jižní Moravě," řekl jednatel společnosti RWE Gas Storage Lubor Veleba.

Zásadní na celé investici byla instalace čtyř výkonných kompresorů poháněných zemním plynem. Obří kompresory jsou umístěny v samostatné hale. Mají několikeré jištění, včetně detekce požáru a hasicího systému.

Kompresory o výkonu 25 MW umožňují vtláčet plyn do země pod vyšším tlakem, než tomu bylo s původní technologií. To zvýšilo množství uskladněného plynu v hornině. Současně kompresory dokáží v době vysoké spotřeby těžit ze země vyšší množství plynu.

„V rámci modernizace a rozšíření kapacity zásobníku bylo vybudováno deset nových vrtů, položili jsme kilometry zcela nového plynovodního potrubí a to původní jsme modernizovali. Vyšší kapacita těžby plynu si vyžádala také modernizaci nadzemní technologie pro filtrování těženého plynu, jeho chlazení, sušení a měření množství," vysvětlil mluvčí RWE Martin Chalupský.

Vzhledem k manipulaci s plynem a strategickému významu zásobníku je vysoká pozornost věnována bezpečnosti. Všechny sondy mají dva ventily, které v případě nutnosti dokáží automaticky vrty uzavřít. Jeden ventil je nadzemní, další 30 metrů pod povrchem. Naprosto nepřístupný je celý nadzemní areál. Je obehnán plotem s několikerým jištěním a kamerovým systémem.

Čtěte také:
V regionu se zvyšují podzemní zásoby plynu
Strategické zásoby plynu budou rozšířeny
Domácnosti se o plyn strachovat nemusí
Zásobníky plynu na Moravě těží naplno. Z Ruska už neteče ani kapka