Ve stonavské Palírně u zelené lípy zatopili pod kotly už začátkem srpna. Prozatím klienti vozí kvas z třešní, na hlavní nápor zákazníků s plnými sudy jablek, hrušek a švestek se však teprve čeká.

Pan Karel Szturc z Dolního Žukova přivezl do stonavské palírny 80 kilo kvasu z meruněk. „Ty jsem přivezl z jižní Moravy. Ale stejně jsme tady zvyklí na slivovici," říká s šibalským úsměvem Karel Szturc. Švestky ale přiveze až později.

Právě na zákazníky, kteří vozí menší množství kvasu, se letos ve Stonavě připravili a pořídili nový 150litrový kotel. „Dají se v něm ale pálit i menší dávky. Minimum je 50 kilo kvasu," říká zaměstnanec palírny Bohuslav Klimek.

„Říkáme jim troškaři, ale i ti podporují udržování našich tradic pěstitelského pálení," připomněl spolumajitel stonavské palírny Ondřej Feber.

V těch dnech prý přijímá 10 až 20 objednávek. „Nejčastěji lidé vozí kvas z jablek, za chvíli začnou švestky. Ale objeví se tu i s hruškami, někdo pálí i ryngle, blumy i ty tzv. špendlíky," prozrazuje Bohuslav Klimek.

Pro „velkoobjemové" zákazníky tam mají připraveny i velké 300litrové kotle.

V palírně Nela Drinks v Horním Žukově už také jedou naplno. „Vypadá to dobře. Ovoce je dost, objednávek přibývá," pochvaluje si majitel palírny Jiří Gabrhelík.

V Rychvaldu zahájí sezonu v půlce září, žádný nadprůměr ovoce ale neočekávají.