Speciální druhy piva o stupňovitosti 13 až 17 stupňů připravily minipivovary například na vánoční svátky i oslavy příchodu nového roku. „Je to úspěšná strategie. Tradiční český pivař se rychle mění v pivaře degustátora. Osm nebo deset klasických piv za večer už dneska vypije málokdo, zato hodně lidí chodí ochutnávat a porovnávat,“ řekl manažer Zámeckého pivovaru Pikard v Ostravě- -Zábřehu Radovan Koudelka. Ten je i členem letos vytvořeného Českomoravského svazu minipivovarů, do něhož už se zapojilo pět desítek z celkem asi 120 minipivovarů v zemi.

Mojmír Velký z hostince a minipivovaru U Koníčka ve Vojkovicích říká, že pivovar plní sudy i PET láhve a kromě svého podniku dodává pivo do deseti restaurací v regionu. „V létě jedeme na maximum, více už vyrobit nemůžeme. V zimě bývá každý rok pokles, ale už ne takový jako na začátku, každou zimu vaříme více piva než tu předchozí,“ řekl Velký. Pivovar funguje od roku 2006. „Prodej má stále vzrůstající tendenci. Každý rok je to lepší a lepší,“ dodal Velký. Pivovar uvaří kromě stabilních tří druhů každoročně asi deset speciálů a stále se snaží vymýšlet nové druhy.

Pivo v plastových láhvích nabízí od letošního roku také minipivovar v Dolním Sklenově. „Letošní sezona je na úrovni té loňské, spíš ještě o chlup lepší,“ řekl za pivovar Vít Lanča. S prodejem navařeného piva nemá problémy. „V letní sezoně je v každém případě obrovský zájem, v zimě chodí spíš místní,“ dodal Lanča. Kromě svých standardních piv vyrábí zhruba pětkrát ročně speciály a mezi akcemi, které pořádá, jsou například oblíbené tvarůžkové hody.

Podle Radovana Koudelky mají minipivovary na českém trhu podíl už asi 1,5 procenta a ten stále stoupá. „Velkou část pivního trhu přitom zabírá lahvové pivo, do čehož my téměř nezasahujeme. Minipivovary čepují pivo hlavně ve svých hospodách, nanejvýš prodávají pivo v PET láhvích. Pivo z minipivovarů je přírodní, živé pivo a s láhvovým produktem nemá mnoho společného,“ vysvětlil Koudelka. Dodal, že na rozdíl od velkých pivovarů ty malé problém s klesající spotřebou piva nemají. Koudelka uvedl, že minipivovary mají za cíl udržet v zemi pivní tradici. „Minipivovarů přibývá, svaz vznikl, protože bylo potřeba organizace, která tomu dá pevný řád,“ řekl Koudelka.

„Je potřeba se spojit, abychom potenciál minipivovarů využili i obchodně,“ dodal Koudelka. Potenciál pivní turistiky, jaký se v zemi nabízí, podle něj zatím není využitý ani z deseti procent. Je přitom dobře, že malé pivovary vznikají i v regionech, které rozvoj turistiky potřebují. Příkladem může být pivovar Excelent v Rýmařově na Bruntálsku či nově otevřený minipivovar v Krmelíně.

Ostravský Zámecký pivovar Pikard organizuje každoročně jednu ze tří největších přehlídek minipivovarů v zemi, Svatováclavské slavnosti, které letos zažily rekord v návštěvnosti, přišlo na ně na 12 000 lidí. Pro příští rok proto minipivovar chystá výrazné rozšíření. Na letošní Vánoce nachystal sládek Pikardu Pavel Buchta speciální pivo, jaké prý ještě v Česku žádný pivovar neuvařil: kaštanovou třináctku. „Použili jsme na výrobu 1 000 litrů piva asi 23 kilo jedlých kaštanů. Je to spodně kvašené pivo uvařené podle speciální receptury ze tří druhů sladu,“ řekl Buchta. Na zámku jde v historii o třicáté speciální pivo. Sváteční speciály nachystaly i další minipivovary. Ve Vojkovicích je to světlá třináctka, jakou pivovar připravuje už třetím rokem. Hukvaldský pivovar připravil světlou šestnáctku a speciální pivo bude mít určitě i na Velikonoce.