„Z veškerých finančních analýz vyplývá, že likvidace dalších lokalit OKD bude do budoucna velmi nákladná (odhadem kolem sedmi miliard), a to ‚jen' za technickou likvidaci. Skutečná cena bude mnohem vyšší. Bude závislá na způsobu technické likvidace a na tom, zda bude ložisko přístupné pro další generace," napsali v dopise odboráři.

Uvedli, že i přes současné poměrně vysoké ceny uhlí se očekává, že firma bude letos ve ztrátě a vyčerpá celou půjčku 700 milionů korun, kterou jí loni poskytla vláda. Na konci roku společnost OKD požádala vládu o další státní pomoc, až 723 milionů korun na útlum Paskova. Od ukončení těžby do rozhodnutí o technické likvidaci dolu budou podle odborů náklady na jeho udržování ve výši přibližně 25 milionů korun měsíčně.

„Jsme naprosto pevně přesvědčeni o tom, že je nereálné, aby případný soukromý investor byl ochoten tyto budoucí náklady kalkulovat při svých zájmech o investice do těžby uhlí, a máme značné obavy, že v zájmu navrácení svých investic a při zájmu o generování zisků půjde z jeho strany jen o další ‚drancování' nerostného bohatství ve svůj prospěch," tvrdí odboráři. Proto by podle nich kontrolu nad firmou měl převzít stát.

KOUPÍ OKD STÁT?

Návrh ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) na odkup těžební společnosti OKD státním podnikem Diamo má vláda projednat ve středu. Ministerstvo navrhuje, aby závazná nabídka na odkup OKD obsahovala tzv. rozvazovací podmínku. Podle ní by závazná nabídka pozbyla účinnosti, pokud vláda nejpozději do 31. března transakci odmítne. Navrhovaný postup je podle ministerstva motivován především tím, že stát by se nakonec musel postarat o bezpečný a řádný útlum dolů a propuštěné zaměstnance, pokud svoji povinnost nesplní těžařská společnost.

„Na rozdíl od soukromého investora se stát této odpovědnosti zbavit nemůže a nesmí. Není cílem vměšovat se do procesu výběru investora, který zajišťuje OKD a jeho poradci pod dohledem insolvenčního správce, věřitelského výboru, schůze věřitelů a soudu," říkají zástupci MPO.

Loni počátkem listopadu oslovilo OKD více než 200 potenciálních partnerů s nabídkou prodeje. Snaží se nalézt takového zájemce, který převezme celý závod a zajistí pokračování těžby a související útlum dolů v budoucnu. Za stát podal nezávaznou nabídku státní podnik Diamo.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) řekl, že předloží vládě návrh, jak spravovat černouhelnou společnost OKD v případě, že se investor do konce února neobjeví.