Zaměstnanci frenštátského závodu vyrábí širokou škálu senzorů a elektronických ovládacích prvků, jako jsou snímače teploty a hladiny kapalin, čidla v klikách dveří nebo inteligentní baterie a další součástky do motorů.

Největšími odběrateli výrobků jsou automobilové značky Daimler, Ford, Volkswagen, General Motors a BMW. Výroba byla ve Frenštátě pod Radhoštěm zahájena v roce 1995, tehdy závod patřil pod značku Siemens a pracovalo tam 100 zaměstnanců. Práci lidem usnadňují i stroje, které pomáhají k částečné automatizaci celého výrobního procesu. V současnosti zaměstnává firma asi 3000 pracovníků. 

Hudební festival Ladná Čeladná
Festival Ladná Čeladná se uskuteční podle plánu

Ředitel závodu Knut Staade sdělil, že díky inovacím a kvalitě, kterou se snaží v závodě udržet, mají silnou pozici mezi výrobci ve svém oboru. Tím jak se automobilový průmysl mění, je nutné aby se i firma přizpůsobila stále větší poprávce po součástkách do automobilů na elektrickou energii. „Hlavním cílem společnosti Vitesco Technologies je stát se předním dodavatelem v oblasti elektrické mobility. Náš závod k tomu aktivně přispívá,“ dodal Knut Staade.

V roce 2007 přešla firma pod koncern Continental. Mluvčí společnosti Lubomír Tuček zmínil, že závod disponuje odborníky v řadě oblastí: od zpracování plastů přes testování a automatizaci až po robotiku. V roce 2015 závod přistoupil k intenzivní digitalizaci a v lednu 2016 začal využívat kolaborativní roboty, kteří značně urychlují zaměstnancům práci. Od ledna 2019 patří frenštátský závod pod mezinárodní společnost Vitesco Technologies, která se zaměřuje hlavně na pohonné jednotky a součástky do automobilů.

Frenštátský aquapark běžně zahajuje provoz okolo poloviny května. Letos se otevírá až 8. června.
Frenštátský aquapark láká první plavce

Pro region je důležitý zaměstnavatel, ale snaží se zapojit také do společenského života, podporuje místní sportovní kluby, školy, kulturní akce a ekologické aktivity v Beskydech. 


LUCIE SYROVÁTKOVÁ