Oblíbenou službou se stávají také dodávky bedýnek plného bio ovoce a zeleniny, a to až do domu. Bioprodukty, tedy suroviny rostlinného nebo živočišného původu, získané v ekologickém zemědělství, lze zakoupit nejen přímo na farmách, ale i na Frýdecko-místeckých farmářských trzích.

„Abych řekl pravdu, tak jsem v marketu ještě nikdy nešáhl po něčem, co by na obalu mělo nápis bio. Moc tomu totiž nevěřím. Věřím jenom tomu, co si na své zahrádce sám vypěstuji. Ovoce a zeleninu mám vlastní. Brambory mám taky od dobrého zdroje, kterému plně věřím," prozradil včera Deníku lašský král Zdeňa Viluš I.

Nedůvěřivý byl také padesátiletý Místečan. „Biopotraviny nekupuji. Je to drahé a stejně nepoznám, jestli je to opravdu bio. A když pak vidím květák velikosti lidské hlavy, je to velice podezřelé. To přece normálně nemůže urůst," vyjádřil se.

Hovězí maso, tvarohy, jogurty i sýry v biokvalitě je možné koupit i v prodejně Grunt u místeckého náměstí. Na nedostatek zákazníků si vedoucí prodejny Andrea Konečná stěžovat nemůže.

„Zájem je, i když nejsme zaměřeni pouze na bioprodukty. Kvalita poctivě vyrobeného produktu se vždy odrazí na jeho chuti i struktuře. Pokud je například uzenářský výrobek bezlepkový, jsou jeho výživové hodnoty zcela o něčem jiném. K jídlu postačí méně, ale zasytí stejně, jako po pozření daleko většího množství s obsahem mouky spolu s náhražkami. Zárukou kvality je patřičný certifikát, který nám ke každému výrobku dodavatel přikládá," popsala vedoucí.

Pro ty, kteří by se na vlastní oči chtěli přesvědčit, jak to u takových farmářů a výrobců chodí, připravilo město na 14. května zajímavou poznávací akci s názvem Farmářova stezka.

„Akce je kapacitně omezena, a to počtem 40 míst v autobuse, který bude účastníky převážet mezi jednotlivými farmami a výrobnami. Doporučujeme proto včasnou rezervaci, která bude zahájena 24. dubna v místecké i frýdecké pobočce BIC a na živnostenském úřadu magistrátu," informovala tisková mluvčí Jana Matějíková.