„V něm by sami horníci měli rozhodnout, zda přijmeme návrh kolektivní smlouvy, který předložil zprostředkovatel, anebo ho nepřijmeme a půjde se do stávky," vysvětlil šéf hornických odborů Jaromír Pytlík.

Zástupci hornických odborů už rok neúspěšně vyjednávají s vedením OKD o definitivní podobě kolektivní smlouvy na léta 2014 – 2018. Jelikož se strany neshodly ani po několika schůzkách, věc nyní podle zákona pomáhá řešit nezávislý prostředník.

Důvodem k vyhlášení stávkové pohotovosti je podoba návrhu kolektivní smlouvy, kterou v pondělí předal odborářům i vedení OKD zprostředkovatel.

„Z naší strany je ten návrh nepřijatelný," komentoval podobu smlouvy Jaromír Pytlík. „Mediátor sice navrhuje zvýšení tarifů o 3 procenta, ale to musíme ještě probrat. Na druhé straně jeho návrh neobsahuje pro nás zásadní věci, jako jsou prémiové řády a řešení podílu na zisku, který by měl nahradit současné příplatky na vánoce a dovolenou," dodal Jaromír Pytlík.

Ještě tento týden chtějí odboráři oslovit vedení OKD s žádostí o odložení termínu, v němž by měli na návrh zprostředkovatele ze zákona reagovat 5. listopadu. Právě na toto datum (plus jeden dva dny) připravují již zmíněné referendum.

Vedení společnosti OKD nechce návrhu kolektivní smlouvy zatím reagovat. „S návrhem se nejdříve musíme detailně seznámit a provést analýzu, jaké by měl pro firmu finanční dopady. Obecně jsme ochotni ze svých požadavků také ustoupit a věříme, že se nám podaří dosáhnout kompromisu akceptovatelného pro obě strany," uvedl mluvčí OKD Marek Síbrt.