Investor ale ve městě narazil. „Došlo by ke zhoršení životního prostředí v celém údolí města, přičemž území města je v oblasti se zhoršenou kvalitou ovzduší," uvedla Helena Pešatová, starostka Frýdlantu nad Ostravicí. Dodala, že to nenechalo chladnými příslušné úřady ani místní obyvatele. Frýdlantští radní schválili nesouhlasné stanovisko se záměrem výstavby tohoto zařízení, stejně tak vznikla i petice, pod kterou se podepsaly tisíce lidí z města i okolních obcí.

Podle starostky vydal 22. května krajský úřad závěr zjišťovacího řízení, který se Energetického centra týká. Podle něj bude záměr podléhat dalšímu posuzování vlivů na životní prostředí, v jehož rámci investor nejprve zpracuje podrobnou dokumentaci. Ta bude následně odborně posouzena oprávněnou osobou, kterou pověří kraj. „K dokumentaci, která se vztahuje k záměru výstavby Energetického centra i k posudku, bude mít veřejnost možnost se po jejich zveřejnění vyjádřit i na internetových stránkách města," sdělila starostka s tím, že délku trvání celého procesu posuzování vlivů na životní prostředí nelze předvídat závisí na rychlosti pořízení dokumentace a posudku, přičemž zde není stanoven časový limit.

„Investor se každopádně bude muset vypořádat se spoustou vznesených připomínek. Proběhne tedy takzvaná Velká EIA, jak bylo ve vyjádřeních požadováno," zdůraznila Helena Pešatová. „Chtěla bych poděkovat všem občanům za vyjádření nesouhlasného stanoviska se záměrem této stavby. Můj dík patří také všem lidem, kterým není lhostejný stav našeho zhoršujícího se životního prostředí. Věřím, že společnými silami se nám podaří zachránit čisté Beskydy i pro budoucí generace," tvrdí.

Investor, kterým je společnost Laskin Invest, to vidí opačně. Mluví dokonce o „dezinformační a štvavé kampani", která se proti Energetickému centru Frýdlant nad Ostravicí vede. „Zejména je třeba zdůraznit, že se nejedná o spalovnu uprostřed města, neboť to není vůbec spalovna. Jedná se o špičkovou technologii výroby elektrické energie a tepla formou zplyňování biomasy, obnovitelného zdroje, konkrétně štěpky, což je přírodní dřevěná drť bez chemických úprav. Tato se nebude spalovat, ale zplyňovat," ujišťovala právní zástupkyně investora Magdaléna Poncza s tím, že se jedná o bezodpadovou technologii, která nevyžaduje žádné skládky. Samotná štěpka se neskladuje, zplyňuje se v hermeticky uzavřených nádobách, zcela bez zápachu. „Navrhovaná technologie je naopak mnohem ekologičtější, než je aktuální výroba tepla a energie, kterou používá město Frýdlant nad Ostravicí a to spalování fosilních paliv a zemního plynu, když emise našeho energetického centra je zhruba na úrovni emise dvou rodinných domků. Energetické centrum může městu přinést zlevnění tepelné energie pro občany. Umístěno by bylo v průmyslové zóně zcela v souladu s územním plánem města," dodala Poncza.

MARKÉTA KMECOVÁ