Zájem o kvalitní laskominy plné másla a ořechů však kolísá. Základní suroviny výrazně podražily, což se u některých provozoven s domácími výrobky negativně projeví na tržbách. „Začala jsem péct asi před dvěma týdny, nejdříve vždycky dělám perníčky," pochlubila se v ulicích Frýdku-Místku Kateřina Kulhánková. Bez pečení si prý advent nedokáže představit. „Je to sice časově náročné, ale domácí cukroví je určitě levnější než kupované. A podle mě je i chutnější," myslí si žena.

To Dagmar Novákovou vánoční pečení nebaví. Při přípravě cukroví spoléhá raději na odborníky. „Mám známou, která peče z poctivých domácích surovin. Připravuje zhruba deset běžných druhů. Za kilogram jí zaplatím 230 korun. Za tu cenu by se mi to doma snad ani nevyplatilo," poznamenala žena z Frýdku- -Místku.

Kam pro cukroví? Rozhoduje cena

Právě cena je pro lidi mnohdy rozhodující faktor. Levněji nakoupí zájemci v obchodech, kvalita však zákonitě bývá nižší. Třeba místo čokolády výrobci často používají ochucený tuk. Lidé, kteří si chtějí o Vánocích dopřát poctivé produkty, proto raději míří do vyzkoušených cukráren. Například do prodejny cukrářky Zlatuše Štrochové ve Frýdku-Místku si pro cukroví chodí hlavně stálí zákazníci. Na doporučení prý s nimi často přicházejí i noví nakupující. „Zájem je velký," těší Zlatuši Štrochovou.

Zdražily ořechy, máslo i kokos

Lidé si u ní mohli vánoční cukroví objednávat zhruba do půlky listopadu. Kilogram laskomin, mezi kterými nechybí vosí hnízda, vanilkové rohlíčky, laskonky nebo linecké s marmeládou, vyjde zákazníky na 370 korun.

Některé provozovny kvůli vysokým cenám důležitých surovin musely podražit. Oproti loňsku stojí výrazně více ořechy, dražší je i kokos či máslo. „Ceny surovin šly nahoru, kilogram cukroví teď u nás stojí 500 korun," říká Zdenka Kafková ze Zámecké cukrárny, která sídlí na náměstí ve Frýdku. Ačkoli si lidé objednávají cukroví i letos, zájem mírně poklesl. Celkem mohou zákazníci v Zámecké cukrárně ochutnat šestnáct druhů vánočního cukroví. „Objednávky jsme přijímali ještě na začátku prosince," dodává Zdenka Kafková.

Řada českých domácností bývá při přípravě cukroví konzervativní. Nejčastěji se proto na stolech objevují klasiky jako vanilkové rohlíčky nebo linecké cukroví.