Dress code je pravidlo, upravující způsob oblékání a obouvání k určité příležitosti. Rozhodně to ale není žádný přežitek, i když si to někteří lidé myslí. Nevhodným oblečením můžete urazit nejenom ostatní hosty, ale především hostitele.

A tak i když je dnešní móda benevolentní, ve společnosti, někde i v zaměstnání, se pravidla oblékání pro určitnou příležitost musí dodržovat. Přinejmenším také proto, aby se člověk v této společnosti cítil dobře. Odpovědnost je i na druhé straně. Pořadatel akce by měl na pozvánce dress code uvádět, aby se nestalo, že na odpolední party přijdou dámy v plesových róbách, zatímco jiné budou u baru usrkávat víno v džínách a svetru s myškou Minnie…
Dress code a zaměstnání

Dress code se může uplatňovat také v zaměstnání. Pravidla oblékání a vzhledu odpovídající určitému standardu sjednává zaměstnavatel se zaměstnancem v pracovní nebo jiné smlouvě nebo určuje vnitřním předpisem.
Úředníci Magistrátu města Ostravy nemají dress code nařízený žádným předpisem.

Ilustrační foto
Do práce v žabkách? Víme, kde je to zakázáno

„Pouze v Pracovním řádu v bodě 3 Povinnosti zaměstnanců, je uvedeno, že všichni zaměstnanci jsou povinni vykonávat práci v řádném oděvu adekvátním svému pracovnímu zařazení,“ uvedla mluvčí Andrea Vojkovská.
Na krajském úřadě v Ostravě rozhodně předpis v oblékání platí.

„Je k němu Směrnice k Pracovnímu řádu s názvem: Směrnice pro vystupování a odívání zaměstnanců. Zaměstnanci musí dbát na to, aby vypadali upraveně, je tedy zakázáno roztrhané nebo špinavé oblečení nebo oděv, který působí obnošeně,“ říká tisková mluvčí Nikola Birklenová.

A jak takové nařízení vypadá v praxi? Pro ženy je nevhodné vyzývavé oblečení, např. nadměrně pestré barvy, extrémně krátké sukně a šortky, hluboké výstřihy, plážové šaty, průsvitné materiály, odhalená břicha nebo záda, špagetová ramínka, šaty a topy bez ramínek, nápadné doplňky, příliš šperků, viditelné spodní prádlo.

Dále je nevhodné nosit sportovní či volnočasové oděvy, například z džínového materiálu, šusťáku, sportovní soupravy, trika s nadměrnými nápisy, u mužů kraťasy, sportovní trika, Nevhodná je obuv sportovní a domácího typu, žabky a jiná gumová či pěnová obuv.

Ilustrační fotografie.
Plesy jsou v plném proudu… Kam vyrazit v Ostravě na ples?

Dress code – základní přehled

Little Black Dress (LBD)
Večerní nebo koktejlové šaty, krátkého střihu univerzální, cenově dostupné, většinou černé, lidově je můžeme nazvat „malé černé“. Střih je krátký. Měly by být součástí šatníku každé ženy. Můžete se také setkat s pojmem glamour - žena má být okouzlující…

Black Tie
Black Tie je nejčastějším formálním oblečením pro velmi slavnostní příležitost. Od mužů se vyžaduje smoking (tedy nikoliv oblek s kravatou). Ženy by měly zvolit dlouhou večerní toaletu. Barevnému provedení se meze nekladou, takže se nemusíte striktně držet černé. Zvolit můžete fialovou, vínovou či tmavě modrou. Jde-li o komornější událost odehrávající se při menším počtu zúčastněných, můžete využít i koktejlové šaty - koktejlky. Boty s uzavřenou špičkou, punčochy a psaníčko.

White Tie
Ultra forma - jedná se o velmi formální událost. Pánové by měli zvolit frak s bílou košilí, vestou a bílým motýlkem a k tomu černé lakýrky. Muži mohou nosit šperky. Zlaté knoflíky na vestě v dnešní době, dříve se k White Tie patřilo vytáhnout i řády a medaile. Ženy volí dlouhou večerní honosnou róbu.

Formal
Je formální oblečení. Pravidla platí stejná jako u black tie. Ocitnete-li se v kreativním prostředí můžete svému outfitu trochu ulehčit - pánové mohou zvolit smoking s černou košilí bez kravaty a ženy dlouhé večerní šaty, koktejlky nebo i elegantní večerní kostýmek.

Creative Black Tie
Jedná se o formální událost, takže společenské šaty, ale zde máte prostor pro uplatnění žhavých módních trendů ve večerním oblečení. Ženy mohou zvolit např. luxusní dlouhé úplety, luxusní svetřík s korálovými výšivkami v kombinaci s širokou sukní či luxusní korzet. Pánové smoking, výměna bílé košile za černou bez motýlka.

Semi-Formal
Většinou to znamená, že velké večerní šaty či smoking nejsou vhodné. Z hlediska oblékání je Semi-Formal nejošemetnější. Zde záleží na hodině, kdy se událost bude konat. Je-li začátek dopoledne nebo odpoledne do 18. hodiny, ženy volí elegantní kostýmek, pánové oblek (nemusí být nutně tmavý). Je-li začátek po 18. hodině, ženy by si měly obléci koktejlové šaty - koktejlky, muži tmavý oblek.

Cocktail
Jak už název napovídá, ženy volí krátké elegantní koktejlové šaty - koktejlky. Správně zvolí doplňky v podobě lodiček na vysokém podpatku a malé kabelky nebo psaníčka. Muži společenský oblek.

Dressy casual
To znamená nedbalá elegance (pozor - neznamená to džíny!). Hostitel vám chce naznačit, že máte vypadat elegantně, ale s formálností to nemusíte přehánět. Ženy mohou zvolit kostýmek, zajímavé šaty, lesklé halenky či krajkový top. Muži volí kalhoty, tričko s límečkem a svetr nebo vestu. Vhodný materiál pro tuto příležitost může být satén nebo samet.

Business casual
Vyžadován je na pracovní schůzky nebo denně do zaměstnání. Pánové mohou vyměnit košile za polo trička, oblekové kalhoty zase za ty plátěné a klasické sako za sportovní. Pro ženy jsou ideální pouzdrové šaty nebo sukně i společenské kalhoty. Ideálním vrškem je padnoucí halenka nebo trochu formálnější košile. V každém případě jsou nutností lodičky.

Smart casual
To je velká výzva - nesmíte totiž být příliš formální, ale ani příliš ležérní. Ideální je zlatá střední cesta. Pánové mohou zvolit oblek a místo košile obléknout tričko s potiskem, které sladí s barevnými ponožkami. Ženy vsadit například na dívčí sukni v áčkovém stylu nebo na kalhoty se zakasanou halenkou a sandálky na podpatku.

Kuriozita k tématu

Zákaz konzumace cibule, ladit musí i spodní prádloPřed lety přišla jedna švýcarská banka s nápadem, jak posílit důvěru klientů a zavedla dress code. Úředníci se prokousávali čtyřiceti stranami absurdních požadavků, mezi nimi byl například i zákaz konzumace cibule a česneku. Ženám předpis zakazoval používat make-up v oblasti dekoltu s odůvodněním, že umazané límečky nevypadají reprezentativně. Košile musela být klasického střihu pouze v barvě bílé, sukně do poloviny kolen a k nim jen černé uzavřené boty s podpadkem do sedmi centimetrů. Kostýmky byly povoleny v černé, tmavě modré nebo antracitové barvě. A co víc - ladit muselo i spodní prádlo… Jak ovšem tohle zaměstnavatel kontroval, zůstává záhadou…