O příspěvek se ucházelo celkem 42 neziskových a příspěvkových organizací, které přihlásily celkem 45 projektů.

Z nich vybrala Rada reprezentantů, složená z významných osobností Moravskoslezského regionu, dvacet projektů, které postoupily do veřejného hlasování. Téměř sedm tisíc hlasů, jimiž obyvatelé tohoto regionu podpořili své favority, pak pomohlo rozhodnout, které projekty získají grant.

Plnou požadovanou částku převezmou tři organizace. Největší přízeň veřejnosti získal projekt Mezinárodní festival pěveckých sborů Baška 2014.

Lašský smíšený pěvecký sbor tak na jeho realizaci obdrží maximální částku 300 tisíc korun. Díky hlasům zaměstnanců Plzeňského Prazdroje, a tedy i pivovaru Radegast, budou moci v Mobilním hospici Ondrášek ještě lépe pomáhat umírajícím lidem v jejich domovech.

Svůj projekt vybrala také Rada reprezentantů, která se jednomyslně shodla na podpoře částkou 240 000 korun projektu Dětská včelí farma Kozlovice.

Zbylé prostředky do výše dvou a půl milionu korun pak rada rozdělila s přihlédnutím na počet obdržených bodů v hlasování veřejnosti mezi další úspěšné projekty. Celkem tak získalo grant na realizaci svých projektů dvanáct organizací z Frýdecko-Místecka, Třinecka, Ostravy a letos poprvé i z Novojičínska a Karvinska.

Na nové multifunkční dětské sportovní hřiště se tak mohou těšit rodiny v Bílovci, zahrada snů vyroste u Základní školy v Jablunkově, péči o třinecké seniory pomůže zlepšit projekt Knoflík SOS pro babičku, dědečka, důstojných šaten se dočkají mladí sportovci TJ Slezan, nový zastřešený zahradní altán k odpočinku i vzdělávání bude ve školní zahradě v Lískovci a Frýdek-Místek se stane příští rok v červnu již podvacáté centrem světového folkloru, což je projekt dětského souboru Ostravička.

„Podtitulem letošního ročníku programu je heslo Pro budoucí generace, což je jasná výzva organizacím, aby přihlásily projekty, které přinesou odkaz a užitek dalším generacím. Těší mne, že prostředky z programu pomohou k realizaci dobrých věcí, které tady zůstanou i do budoucna," říká ředitelka firemních vztahů a komunikace Plzeňského Prazdroje Drahomíra Mandíková.

Během dvanácti ročníků programu PRAZDROJ LIDEM dříve pod názvem Občanská volba bylo jen v tomto regionu rozděleno mezi 156 projektů 26,5 milionu korun.

„Je to perfektní program a Plzeňskému Prazdroji za něj patří obrovský dík," shodli se závěrem všichni. (jh)