Podnět podala na začátku května Samostatná odborová organizace Teplárny Karviná. Odbory Tepláren Karviná patřících Veolii chtěli prověřit smlouvu se společností ČEZ ESCO, kterou zastupitelé Havířova schválili v prosinci 2021. Podle odborů kontrakt narušuje hospodářskou soutěž.

Informaci už dříve přinesl server Česká justice. Havířov dosud odebírá teplo pro firmy a desetitisíce obyvatel z Tepláren Karviná. Distribuci zajišťuje Havířovská teplárenská společnost. Město pomocí nového podniku ENVEZ (49% akcií město, 51% akcií ČEZ ESCO) chystá výběrové řízení na zhotovitele alternativ pro dodávky tepla do Havířova.

Projekt tepla pro Havířov se ještě prošetří.
Odbory kritizují smlouvu Havířova s ČEZ ESCO, podaly podnět

Mělo by jít o decentralizované plynové kotelny, kogenerační jednotky a fotovoltaické elektrárny. Právě akcionářské smlouvy společnosti ENVEZ se podnět týkal.

Výtky trvají

„Podnět již byl prošetřen a věc byla ukončena bez zahájení správního řízení, protože nebylo shledáno, že by namítané jednání statutárního města Havířov spočívající ve zvýhodnění konkrétního soutěžitele či skupiny soutěžitelů při zajištění dodávek energií mohlo naplňovat skutkovou podstatu přestupku podle paragrafu 19a zákona o ochraně hospodářské soutěže,” shrnul pro Deník postup antimonopolního úřadu mluvčí Martin Švanda.

Odboráři, kteří podnět podali, zatím vyčkávají a verdikt antimonopolního úřadu nekomentují.

Opozice má nadále ohledně ENVEZu výhrady. „Naše výtky vůči projektu Envezu stále trvají. Nesouhlasíme s novými zdroji znečištění ovzduší ve městě, nelíbí se nám akcionářská smlouva, která je pro město nevýhodná a obsahuje problematické závazky města. Ve světle posledních měsíců se navíc jeví jako problematické, upínat se na jeden zdroj energie, kterým je zemní plyn," vysvětluje zastupitel Martin Rédr.

Pohled na město Havířov, 3. února 2021.
Sedm, ale i dvacet procent. O tolik více zaplatí Havířované za teplo

Vážné pochybnosti vyjadřuje i zastupitelka Darja Škutová, která primátora Josefa Bělicu na jednáních zastupitelstva opakovaně upozorňovala na úskalí akcionářské smlouvy a na posledním zastupitelstvu dospěl střet tak daleko, ze jí primátor dokonce odebral slovo, protože prý nemluvila k projednávanému bodu ohledně valné hromady ENVEZu.

„Primátor již nejspíš ví, že tento projekt je pro město i pro občany Havířova nevýhodný, ale buď se bojí přiznat chybu, nebo je za jeho rozhodnutím něco víc. Všichni víme, co se děje s cenou plynu a je otázkou, jestli ho bude v zimních měsících dostatek. Odchod od současných stabilních dodávek tepla beru jako hazard. Proto jsem na zastupitelstvu chtěla znovu vyzvat vedení města k ukončení spolupráce (smlouvy) s ČEZ ESCO. Bohužel strach primátorovi nedovolil, aby mne nechal mluvit. Takové umlčování opozice je zvykem v totalitních státech. Josefa Bělicu nezajímá názor občanů, kteří svůj nesouhlas s přechodem na topení plynem vyjadřují svými podpisy na Petici proti komínům,” říká Darja Škutová.

Hospodářská soutěž

Vedení města i ČEZ si za projektem ENVEZ stojí. „Stále trvá skutečnost, že ÚOHS statutární město Havířov neinformovalo o podání podnětu, začátku, průběhu ani ukončení správního řízení ve věci uzavřené smlouvy Havířova s ČEZ ESCO. Vedení města není znám žádný důvod, proč by měl být kontrakt se společností ČEZ ESCO v rozporu s hospodářskou soutěží. Tato spolupráce vychází mimo jiné i z memoranda uzavřeného v roce 2019. Všechny kontrakty města jsou uzavírány v souladu s právními předpisy, proto jsme vždycky byli a nadále jsme přesvědčeni o správnosti a zákonnosti našeho konání,” shrnula postoj vedení města mluvčí havířovského magistrátu Rosalie Seidl Pokorná.

Primátor Havířova Josef Bělica.
Zasedání havířovského zastupitelstva? Na nic se neptejte, odpověď nedostanete

„Podobnou reakci ÚOHS jsme předpokládali. Cílem našeho partnerství je totiž naopak hospodářskou soutěž podpořit tím, že ENVEZ připraví alternativní projekt rozvoje městské energetiky se záměrem vytvořit konkurenční prostředí při výběru dodavatele tepla do Havířova po roce 2026. Město vybere dodavatele tepla na základě veřejné zakázky, v níž uspěje ten, kdo nabídne výhodnější podmínky. Konkurenční prostředí zajistí, že město nebude závislé na nabídce jediného monopolního dodavatele, ale naopak bude mít možnost vybrat si firmu, která nabídne nejlepší ekologické i ekonomické parametry včetně ceny tepla pro občany,” řekl předseda představenstva ENVEZu Martin Václavek.

V rámci boje o energetickou dominanci ve městě mezi Veolií a ČEZem se obě firmy předhánějí ve vylepšování svého mediálního obrazu. Vůbec poprvé bude Havířov ve čtvrtek 9. a v pátek 10. června součástí festivalu Energie pro kulturu, který spolupořádá ČEZ. Na nedávném festivalu reBarbora Open Music dokonce předal předseda představenstva společnosti ENVEZ Martin Václavek primátorovi šek na jeden milion korun z Nadace ČEZ, který poslouží na financování prvního parkourového hřiště v Havířově.