VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Hospodští: Sehnat číšníka či servírku v Ostravě? Skoro nemožné

Hledám číšníka či servírku. Cedulku s tímto nápisem můžete objevit na oknech několika ostravských restaurací. 

13.2.2018
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Jaroslav Sýbek

„Už to tam mám vylepené tři měsíce. Neozval se ani jeden zájemce,“ říká Oldřich Jandač, provozovatel Restaurantu 2 Promile v centru Ostravy. Číšníka nebo servírku hledají i v některých dalších ostravských restauracích.

Číšníka nebo servírku hledají i v některých dalších ostravských restauracích.

„Nedostatek tohoto personálu souvisí podle mého mínění s tím, že mladým lidem se do tohoto oboru moc nechce. Kdysi je vychovávaly učňovské školy. Dnes ale na učiliště nebo střední školy se zaměřením na gastronomii či cestovní ruch nastupují především studenti, kterým se nepodařilo dostat na prestižnější střední školy či gymnázia. Každý druhý chce být manažer, sedět u počítače a dostat k dispozici služební auto. Dělat rukama, to se až na výjimky mladým moc nechce,“ vysvětlil provozovatel restaurace v centru města, který si nepřál uvést své jméno ani název podniku.

S jeho slovy souhlasí i Oldřich Jandač.

„Mladí chtějí dělat v oborech IT, že by měli pracovat rukama, to pro ně lákadlo až na výjimky rozhodně není. A když už se někdo v tom našem oboru vyučí a je šikovný a chce jej dělat, rozhodne se vyzkoušet štěstí a otevře si vlastní restauraci. Takže další důvod, proč je v Ostravě a okolí nedostatek číšníků a servírek, je i to, že těch restaurací je tu opravdu moc,“ pokračuje Oldřich Jandač.

Šéf UNIHOSTU ((Sdružení podnikatelů v pohostinství, stravovacích a ubytovacích službách ČR) Zdeněk Blinka míní, že dobrý kuchař a kvalitní, ochotný a šikovný číšník či servírka z velké části rozhodují o úspěchu restaurace.

„Ta náplň práce číšníka či servírky přitom není vůbec lehká. Obnáší to často práci o sobotách, nedělích, svátcích, dlouhé směny. A za to obdrží výplatu na hranici minimální mzdy, někdy mírně vyšší. Další peníze může dostat jako prémie, třeba za výši obratu či podle jiného kritéria, které určí majitel zařízení,“ poznamenal šéf UNIHOSTU.

Proto také řada číšníků a servírek mění profese, případně se vydají za obživou do hlavního města, nebo ještě častěji do zahraničí.

Dá se srovnat práce číšníka za minulého režimu, a dnes? Šéf UNIHOSTU jednoznačně odpovídá, že to je nemožné.

„Dříve bylo restaurací méně a byly typizované. Rozdělení veškerých hostinských podniků do čtyř cenových skupin. V závislosti na cenové skupině byly striktně normovány ceny, gramáž jídel i způsob jejich přípravy. Kdysi si zašli havíři v Ostravě po práci na pivo, případně něco ostřejšího. A většinou ani moc neřešili, jak hospoda vypadá. Dnes se klade na to, jak vypadá interiér hospod, velký důraz. A nároky samozřejmě rostou i na personál. Za minulého režimu měli číšníci i servírky mzdy přiměřené tehdejším platům. Dnes se musí daleko více snažit a plnit přání hosta, a opravdu s ním musí jednat v rukavičkách. Kdo to nedokáže, tak neobstojí,“ doplnil Oldřich Blinka.

TRINGELTY?

Spropitné se podle oslovených provozovatelů restaurací v poslední době výrazně nenavyšuje. Pokud si někdo objedná nápoj a má platit 45 korun, tak zaokrouhlí na 50.

„Když má ale někdo útratu za 450, tak na pětistovku nezaokrouhlí skoro nikdo. To už by ta útrata musela být někde nad 480 korunami,“ přidává příklady šéf UNIHOSTU.

Podle hospodských bývají lidé na spropitné štědřejší koncem roku při různých předvánočních večírcích, naopak počátek nového roku bývá období, kdy se na spropitném naopak moc nepředají.

Chatu Jiřího na Šeráku zavřeli. Chyběl personál, vysvětluje šéfkaChata Jiřího na hoře Šeráku v Jeseníkách je zavřená. „Chybí nám personál. Provozujeme lyžařský areál, další čtyři restaurace a zaměstnáváme asi padesát lidí. Situaci jsme se snažili řešit a vybrali jsme si čtyři uchazeče z řad nezaměstnaných vedených na Úřadu práce v Jeseníku. Podepsali jsme s nimi dohodu na dobu určitou do konce března. Tři z nich po několika dnech odešli na nemocenskou. Jedna paní ta je šikovná a pracovitá zůstala. To ale zdaleka nestačí na to, abychom zajistili chod chaty, která je velmi náročná na provoz,“ vysvětlila Karla Kubíčková, šéfka areálu Bonera na Ramzovském sedle, a dodala: „Podle mě je to důsledek sociální politiky tohoto státu. Někteří lidé raději zůstanou doma na dávkách, než by šli pracovat. Někdo třeba tvrdí, že nechce na Ramzovské sedlo z Jeseníku dojíždět. Přitom to je dvanáct kilometrů.“

V případě chaty na Šeráku potřebovali provozovatelé spíše pomocné síly do kuchyně. „Zaměstnance hledáme obtížně ale i na jiná místa. Určitě to není práce jednoduchá. Dělá se o sobotách, nedělích i o svátcích. Vím to sama dobře, protože jsem na nohou od rána do večera. Zaskakuji tam, kde je to potřeba. Právě tyto měsíce jsou pro nás ale hodně důležité, máme hodně hostů, kteří si jezdí zalyžovat a na jarní prázdniny,“ doplnila Karla Kubíčková.

Kdy by mohla být chata Jiřího na Šeráku opět otevřena, si odhadnout netroufá. „Je to chata, která je náročná na provoz. Teď opravdu nemáme čas tuto situaci řešit. Musíme makat naplno, abychom zajistili chod dalších našich provozů,“ odpověděla šéfka areálu Bonera.

Autor: Břetislav Lapisz

13.2.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Gastronomie Pomocníci v kuchyni 75 Kč

Pomocníci v kuchyni POMOCNÝ/-Á KUCHAŘ/-KA. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 75 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: C04 a:23/5/2018, Náplní práce je čištění zeleniny, výdej jídel aj., Podmínkou je alespoň minimální praxe. Provozní doba od 8.00h - 21.00h., Osobní kontakt je možný nejdříve po předchozí telefonické domluvě na tel. čísle: 733 125 401 (pan Martin Sukaný)) Kontakt e-mailem viz výše.. Pracoviště: Hotel freud s. r. o., 739 14 Ostravice. Informace: Martin Sukaný, +420 733 125 401.

Technika a elektrotechnika - Technika a elektrotechnika Seřizovač 14 000 Kč

Seřizovači a obsluha dřevoobráběcích strojů na výrobu dřevěných výrobků DĚLNÍK/CE V PILAŘSKÉ VÝROBĚ, OBSLUHA DŘEVOZPRACUJÍCÍCH STROJŮ (ZamK). Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: A02 z:21/5/2018 (ZamK), Pracovní doba pondělí až pátek 06:00-14:30 hod. Obsluha dřevozpracujícíh strojů, pásové pily, rozmítací pily, hoblovačky apod., manipulace s řezivem-třídění, zakracování, apod. Požadujeme dobrý fyzický stav, samostatnost, ochota se učit, spolehlivost, dobré pracovní návyky. , Kontakt telefonicky pondělí až pátek 08.00-15.00 hod., e-mailem, osobně. Kontakty viz výše.. Pracoviště: Pila cigna, s.r.o., 739 43 Staříč. Informace: Daniel Cigna, +420 603 851 034.

Výroba - Výroba Mechanici a opraváři osobních automobilů 20 000 Kč

Mechanici a opraváři osobních automobilů AUTOMECHANIK. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 40000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: C04 a:23/5/2018, Nástup možný ihned, podmínkou pracovitost a schopnost samostatné práce., Kontakt telefonicky nebo e-mailem uveden viz výše.. Pracoviště: Autocentrum sovják s.r.o., 739 12 Čeladná. Informace: Radim Sovják, +420 722 424 242.

Služby - Služby Uklízeč, uklízečka 14 000 Kč

Ostatní uklízeči a pomocníci UKLÍZEČ-KA. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: C04 a:23/5/2018, Nabízíme: nerovnoměrně rozvržená pracovní doba s délkou směn 8 až 12 hod., Zaměstnanecké výhody - příspěvek na stravování, 5 týdnů ŘD, zvýhodněné závodní stravování, slevy na wellness procedury., Kontakt telefonicky, e-mailem viz výše.. Pracoviště: Beskydské rehabilitační centrum, spol. s r.o., 739 12 Čeladná. Informace: Lenka Uhlářová, +420 558 616 298.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Nechte plyšáky konat dobro a přineste je do železáren

Veletrh ve frýdecko-místecké hale Polárka.
16

Halu Polárka ovládl veletrh, potrvá až do neděle

Fotbalisté sestupují. Co bude s frýdeckým klubem dál?

Euforie, kdy do fotbalového areálu ve Stovkách mířily tisíce fanoušků, je dávno zapomenuta. Současná realita frýdeckého fotbalového klubu je mnohem smutnější. Na fotbal chodí sotva tisícovka vesměs naštvaných diváků, mužstvo mužů včera odehrálo poslední druholigový zápas, skončilo poslední a od příští sezony bude hrát až třetí ligu.

Frontman Kapela Mirai: Zpívat mohu jen v jazyce, v němž dokážu i kriticky myslet

V posledních dvou letech se kapela Mirai etablovala na špici celé české hudební scény. O cestě na vrchol i úmyslu zůstat u hudby v češtině se v rozhovoru pro Deník rozpovídal Mirai Navrátil, frontman kapely.

Doprava ve Frýdku-Místku v pátek odpoledne zkolabovala

Dopravní situace v páteční odpolední špičce znovu ukázala, jak potřebný je obchvat Frýdku-Místku, který se teprve začíná stavět.

Divadelní schody plné vody a mistři z Karviné a temný mok Ostravy: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve dnech 24. až 25. května 2018.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT