Provozovny většinou nezavedly takový systém kontroly nad procesem výroby, uchovávání a nezávadnosti potravin, jaký měli. Čtvrtinu provozoven našli hygienici ve špatném stavebně technickém stavu. „I když by úklid pracoviště měl být tím nejzákladnějším úkonem, který by měl mít zafixovaný v paměti každý pracovník v potravinářství, čtvrtina kontrolovaných provozů v tomto měla závady,“ uvedla krajská hygienička Helena Šebáková.

Upřesnila, že v pětině kontrolovaných provozoven pracovníci chybně manipulovali s potravinami a pokrmy. „Například ke krájení pečeného či vařeného masa a syrového masa používali stejné krájecí desky. Nebo v jedné lednici byla uložena čerstvá slepičí vejce bez obalu s uzeninami či lahůdkářskými výrobky,“ dodala Šebáková.

Podle zákona by měl být v konzumačním prostoru vyhrazen a označen prostor pro kuřáky. V jedné z deseti kontrolovaných provozoven tomu tak nebylo.

„Za zjištěné závady bylo uloženo 2480 pokut za více než tři miliony korun. Ve 184 případech hygienici zakázali výrobu, uzavřeli provozovny nebo nařídili sanitaci či odběr vzorků,“ řekla Šebáková.

Vloni se hygienici poprvé zaměřili na klamání spotřebitele a na jakost pokrmů a nápojů. „Tato kontrola byla většinou prováděna na základě podnětů spotřebitelů. V rámci celostátní akce zaměřené na jakost sýrů používaných k přípravě pokrmů ve společném stravování byly zjištěny závady ve třech provozovnách, kde byl na jídelním lístku nabízen pokrm se sýrem, který však byl připraven z alternativního výrobku, který jako sýr označen být nemůže,“ konstatovala Šebáková.

(mch)