Před nastávající letní turistickou sezonou zkontrolovali pracovníci krajské hygienické stanice občerstvení a bistra provozovaná přímo u čerpacích stanic pohonných hmot. Odebrali také vzorky studených pokrmů k mikrobiologickému vyšetření.

„Šetření bylo provedeno v šestadvaceti provozovnách na území celého kraje. Odebráno bylo čtrnáct vzorků. Jejich laboratorním vyšetřením nebyly zjištěny odchylky od stávající platné legislativy,“ uvedla krajská hygienička Helena Šebáková.

Dodala, že hygienici však zjistili jiné nedostatky, hlavně nedodržování dat použitelnosti potravin a pokrmů. „V sedmi provozovnách nabízeli například sendviče, pivo, čokoládové vlnky, bagetu kuřecí mls, balené zchlazené pokrmy, arašídové křupky, párky, klobásky, bavorskou sekanou, tatarskou omáčku s prošlým datem použitelnosti. Ve třech případech nebylo možné zjistit původ skladovaných potravin a polotovarů, šlo hlavně o uzeniny a pečivo. Ve dvou provozovnách nedodrželi skladovací podmínky potravin tak, jak je deklaruje výrobce,“ uvedla Šebáková.

Ve dvou případech nebyla udržována dostatečná čistota provozovny, lednice byly špinavé, regály na potraviny zaprášené. „V jednom provozu byla zjištěna závada takzvaného křížení provozu, kdy pro manipulaci se syrovým masem byly používány stejné pracovní stoly jako pro přípravu již hotových pokrmů k výdeji,“ řekla krajská hygienička.

Hygienici v rámci této kontroly udělili čtyři pokuty v příkazním řízení. Ostatní méně závažné prohřešky proti platné legislativě „ocenili“ čtyřmi blokovými pokutami.