Nošovický závod automobilky Hyundai připravuje novou záložní odstavnou plochu s možnou finální kapacitou až 8 tisíc aut. Jak uvedl na žádost deníku Zdopravy.cz tiskový mluvčí Hyndai Nošovice Petr Michník, firma narážela v posledních letech kvůli problémům s nedostatkem čipů a komplikacím v kamionové i vlakové dopravě na hranice svých skladovacích možností. Nové parkoviště, které vznikne v areálu firmy vedle toho současného, by jí tak mělo umožnit vyrábět i v případě, že by zmíněné komplikace opět zesílily.

Automobilka Hyundai vyrobila čtyřmiliontý vůz, 14. listopadu 2022, Nošovice.
Nošovická automobilka Hyundai vyrobila loni 322.500 automobilů, víc než předloni

„Dalším důvodem je efektivnější logistika vývozu aut, tedy maximální zkrácení doby mezi výrobou a předáním zákazníkovi. Do více než70 zemí dodáváme množství specifikací. Auta putují k zákazníkovi přes distribuční a logistické centrály. Z našeho závodu odjíždí vozidla vlakem či kamiony. V některých případech je výhodnější pro zákazníka i náš logistický řetězec vyrobené auto pozdržet u nás a pak jej dopravit přímější cestou. Větší kapacita parkoviště nám také umožní lépe organizovat důkladnou kontrolu kvality při zavádění nových modelů a specifikací,“ dodal Michník.

Výroba v Nošovicích:

Zdroj: Youtube

Denně vyrobí v Nošovicích na 1 500 automobilů, aktuálně disponují parkovací kapacitou 9 000 vozidel. Nová auta tak zpravidla opouští závod krátce po vyrobení.

Škoda Octavia je v Česku fenomén
Na auta se už nebude tak dlouho čekat. Čerstvé zprávy o trhu s vozidly v ČR

Letos chce závod vyrobit o 6 000 automobilů více než loni, kdy jich bylo přes 322 000. Zatím se mu to daří a je mírně nad plánem. Situace s dodávkami čipů je podle Michníka oproti loňskému roku o trochu lepší, nicméně zdaleka se nejedná o ideální stav.

V srpnu začne automobilka se sériovou výrobou nové generace modelu Kona Electric. Právě čistě elektrická vozidla loni tvořila 9 procent výroby automobilky, letos už by to mělo být kolem 16 procent.

Den s Technotrasou:

Zdroj: Youtube