„Víme, jaký je trend v ekonomice, a také známe situaci v našem Moravskoslezském kraji. Účetní výkazy některých klíčových firem a informace z úřadů práce o možném propouštění lidí jsou ale jasnými signály. Proto jsme se rozhodli vytvořit tuto skupinu a pokusit se některým dopadům předejít, případně být na ně připraveni," uvedl včera v Ostravě po prvním setkání skupiny ministr průmyslu a obchodu Jiří Cienciala.

Koncem června bylo v Moravskoslezském kraji bez práce 82,5 tisíce lidí, což znamenalo míru nezaměstnanosti 9,5 procenta. Podle pesimističtější prognózy připravované ostravským úřadem práce by koncem roku mohlo být bez práce 87 tisíc lidí. V případě hromadného propouštění ve velkých firmách však nelze vyloučit, že by toto číslo mohlo být ještě vyšší.

Pracovní skupina by měla mít maximálně deset až dvanáct členů, kromě ministra průmyslu a obchodu by v ní něměli chybět ani zástupce kraje, měst Ostravy a Karviné, či představitelé hospodářské komory.

„Štáb bude pracovat v pravidelném režimu, měli bychom se scházet každé pondělí. Už na příštím jednání bychom se chtěli seznámit se situací ve velkých společnostech OKD, ArcelorMittal a Evraz Vítkovice Steel, o kterých máme informace, že tam je situace dosti napjatá a zaslouží si pozornost," uvedl ministr Cienciala s tím, že právě diskuse s vlastníky firem a informace o tom, jaké mají úmysly, jsou pro přípravu opatření klíčové.

Ostravský primátor Petr Kajnar doplnil, že na tom, co dělat, se účastníci včerejšího jednání shodli.

„Ty věci jsou jasné, důležité je, abychom dokázali přivést investory do Ostravy a celého kraje. Určitě je třeba pamatovat na podporu průmyslových zón. Je také zřejmé, že k uvolnění pracovních sil dojde. I proto je potřebné vytvářet nová pracovní místa. A to i pro lidi, kteří pracují právě v těžkém průmyslu. Těžko se dá očekávat, že tito pracovníci se přes noc stanou odborníky třeba na informační technologie," dodal ostravský primátor.

Předseda představenstva a generální ředitel OKD Ján Fabián připustil, že firma je ve vážné situaci. „Snažíme se najít řešení. Jsme rádi, že je tady patrná ochota státu situací se zabývat," dodal šéf OKD s tím, že zatím nebylo přijato rozhodnutí o propuštění většího počtu zaměstnanců. Také v případě Paskova zatím rozhodnutí nepadlo, dá se ale očekávat v nejbližších týdnech," dodal Ján Fabián.

Mezi návrhy kroků, které včera pracovní skupina přednesla, je například setkání vlastníků klíčových firem s prezidentem republiky a vládou, ustanovení vládního zmocněnce, investiční pobídky pro náš kraj, podpora průmyslových zón, takzvaný kurzarbeit a také dořešení obsazení vedení agentury CzechInvest.

Podle návrhu skupiny by se mělo v Ostravě konat i zasedání vlády ČR.