Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jiřina Rakszawská: Člověk prostě musí umět vidět věci dopředu

Frýdek-Místek - Cukrařina není obor, kde se podle receptu něco zamíchá, upeče a nazdobí. K tomu je zapotřebí také množství improvizace, fantazie a především lásky k řemeslu, která se naučit nelze. O tom všem hovoří Jiřina Rakszawská, jejíž sladké výtvory si našly cestu k nejednomu zmlsanému zákazníkovi.

21.5.2013
SDÍLEJ:

Cukrářka Jiřina Rakszawská.Foto: Deník/Ladislava Vavrošová

Ženy se učí vařit a péct především od maminek nebo babiček. Měla jste i vy v rodině vzor, díky kterému jste se stala cukrářkou?

Už odmalička jsem koukala mamince pod ruce, když dělala koláče a buchty. Moc mě bavilo jí pomáhat a pamatuji, že jsem si okamžitě chtěla také vše sama vyzkoušet. Už v šesté třídě mi bylo jasné, že cukrařina bude moje volba. Tehdy jsme se s kamarádkou na dětském táboře shodly na tom, že jednou z nás budou cukrářky. O mnoho let později jsme se spolu, k velkému překvapení nás obou, setkaly ve třídě střední školy ve Frenštátě. Tam se naplnily naše dětské sny o volbě povolání.

Čím musí takový správný cukrář či cukrářka disponovat?

Musí mít především výtvarný talent a představivost. Existuje například mnoho cukrářů, kteří se vyučí a nakonec tuto práci nedělají, protože jim nic neříká. Naučí se jen základy, co musí, a odejdou. Nebo se také stává, že se hodně děvčat zaměří pouze na pár druhů zákusků, které jim jdou, ale z kynutých či jiných druhů už mají strach.

Je to tedy tak, že k tomuto povolání je zapotřebí také odvaha?

Určitě je důležité nebát se a zkoušet i objevovat stále nové druhy, varianty, postupy. Už v prvním ročníku jsem byla tak natěšená a nedočkavá, že mě mistrová nechala samou připravovat rolády. Je to opravdu o tom, nebát se.

Kde čerpáte inspirace?

Dá se říct, že všude. Předlohou jsou mi inzeráty, fotografie nebo časopisy. Prohlédnu si obrázky, abych přibližně věděla, jak na to. Ale konečný výsledek musí nakonec stejně odpovídat mým představám. Právě tady je nutné uplatnit svou představivost, člověk prostě musí umět vidět dopředu.

Už se vám někdy stalo, že jste připravovala dort či řez, který se nepovedl a musela jste je dělat znovu?

Naposledy snad někdy po vyučení. Od té doby jsem tuto situaci naštěstí řešit nemusela. Naopak mívám kolikrát pocit, že ten můj výtvor je nakonec pěkný a lepší, než jsem původně zamýšlela. A to i přesto, že do nových věcí jdu s mírnými obavami. Ale vždycky se dá všechno spravit. Ať mi nikdo neříká, že když se něco zkazí, že je to na nic. To není žádná pravda.

Nenapadlo vás někdy se v tomto oboru dál vzdělávat a svůj talent uplatnit třeba i v zahraničí?

Kdysi jsem nad tím uvažovala, ale jak už jsou jednou malé děti, rodina, moc těch šancí nebývá. Ale určitě mě tato představa lákala. Nyní už to však ale nemá smysl vždyť jsem tři roky před důchodem. Rozhodně však nemám problém se stále něco nového učit. Jednak mě to baví, a především nerada dělám stejné věci. Vyhledávám pokaždé něco jiného.

Zaujalo vás něco konkrétního?

Ano. V televizi jsem viděla dokument, ve kterém vyráběli karamelové růžičky za pomoci lampy. Lampička se používá k nahřátí karamelu, který se pak dále modeluje. Nádherná věc! Chtěla bych to vidět na vlastní oči a samozřejmě i zkusit. Ale na tento způsob jsem už dál nikde nenarazila.

Denně vyrábíte sladké laskominy. Na jaké si vy sama nejvíce pochutnáte?

Osobně moc sladké nemusím a nikdy jsem nemusela. Ale nepohrdnu kynutým koláčem, plněným třeba tvarohem nebo mákem. Ráda mám také drobné vánoční cukroví. Ale opravdu to všechno jen tak na ochutnávku. Je pravda, že už více ujíždím na hořké, tmavé čokoládě.

A co rodina? Rozmazlujete ji buchtami a dalšími sladkostmi?

Naši mají rádi Hraběnčiny řezy ty u nás jedou. Hezky linecké, jablka a sníh nahoru. Kdysi jsem všem svým třem synům i jejich nevěstám pravidelně pekla narozeninové dorty. Ale už je pak nikdo nechtěl pořádně jíst. Jakmile jsem je však začala dělat z mascarpone, je o ně opět zase najednou velký zájem.

Máte na mysli ten jemný krémový sýr vyráběný ze smetany, oblíbený především Italy?

Ano. Jde o jemňoulince našlehaný sýr bez charakteristické sýrové chuti. Po přidání šlehačky a cukru je to vynikající nadýchaná pochoutka. Je lepší než krém z másla, není hutný, natož těžký. Dokonce ani paní, která se sýrům vyhýbá, nic nepoznala a ještě si řez pochvalovala. I přesto si raději sama pro sebe k narozeninám udělám dort slaný z aspiku.

Kdybyste se měla rozhodnout dnes, vybrala byste stejný obor?

Určitě ano, neměnila bych. A všem mladým, kteří se rozhodují o svém budoucím povolání, však doporučuji, aby důkladně zvážili, co vlastně chtějí dělat. Aby prostě měli na paměti, že je práce musí také bavit. Chápu, že vzhledem ke svému věku to určitě nemají lehké rozhodnutí. Chodit totiž s nechutí každý den do zaměstnání, tím otráví nejen sebe, ale i okolí.

Autor: Ladislava Vavrošová

21.5.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Babí léto v Ostravě, 18. říjen 2017. Ilustrační foto.
18

Babí léto v Ostravě. V kraji meteorologové naměřili víc než 22 stupňů

Snímek zachycuje prvňáčky ze základní školy v Milíkově. Třídní učitelkou je Martina Labajová. Na fotce zleva: Julie Martynková, Eliška Szmeková, Nela Ernstová, Marie Bojková, Jakub Raszka, Jakub Szmek, Nikolas Szlauer.

Představujeme prvňáky ZŠ v Milíkově a Bukovci

OBRAZEM: Třinec má obchvat, jeden úsek ale chybí

Třinec – Jedenáct let poté, co se stát zavázal postavit obchvat Třince, přišel zlomový den pro celý region. Nová silnice mezi třineckou částí Nebory a Bystřicí se v úterý otevírá motoristům.

S ODISkou nově do Ostravy také žlutými vlaky

Na krajskou síťovku ODISKA budou moci cestující jezdit i vlaky RegioJet. Do systému budou zařazeny tři ranní spoje z Návsí.

ON-LINE rozhovor s Ivo Vondrákem, hejtmanem a krajským lídrem ANO 2011

Ivo Vondrák, hejtman Moravskoslezského kraje a lídr hnutí ANO 2011 za Moravskoslezský kraj jako host on-line rozhovoru Deníku odpovídal na dotazy čtenářů.

AKTUALIZOVÁNO

Mistr vyšel ve Werk Areně naprázdno! Oceláři zdolali Kometu

/FOTOGALERIE/ Hokejisté Třince načali druhou čtvrtinu extraligy výborně. Třetí celek tabulky porazil dosavadního lídra a zároveň obhájce titulu Kometu Brno 4:1. Hattrickem se na triumfu Ocelářů podílel útočník Martin Růžička.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení