V rámci pilotního projektu bude ostravská společnost NanoZone aplikovat do 10 vybraných vlaků novou hygienickou nanotechnologii TiZonic, která funguje na principu fotokatalýzy a dokáže s okamžitou účinností minimálně po dobu tří let eliminovat rizika přenosu infekčních nákaz.

„V dopravních prostředcích dochází k velké kumulaci a pohybu lidí, takže riziko kontaminace povrchů nebezpečnými viry nebo bakteriemi je tu obrovské. Čím kvalitnější a účinnější dezinfekce se použije, tím lépe. Pandemie nového koronaviru v podstatě urychlila spuštění tohoto projektu,“ uvedl náměstek hejtmana pro dopravu a chytrý region Jakub Unucka.

S výrobou roušek pomáhají i dětské domovy.
Dětské domovy pomáhají. Za týden chtějí vyrobit šest tisíc roušek

Zdravotní ústav Ostrava bude v pravidelných intervalech v průběhu jednoho roku v soupravách sbírat a vyhodnocovat vzorky a porovná je se vzorky odebranými ve vlacích, které byly dezinfikovány běžnými metodami.

Účinky této nanotechnologie jsou v praxi ověřeny v zahraničí, vyzkoušeli je i v některých zařízeních Moravskoslezského kraje – v šesti nemocnicích, sanitkách, ve vozech městské policie a Policie ČR, v desítkách mateřských škol, nejnověji také na mošnovském Letišti Leoše Janáčka Ostrava. Moravskoslezský kraj ji jako první v Česku nyní vyzkouší ve vlacích.

Sběrný dvůr v Porubě.
Ostravské sběrné dvory se otevřou v omezeném režimu

„Eliminace bakterií a virů je v této době aktuální více než kdy jindy. Naše vozy standardně procházejí důkladným úklidem, dezinfekcí i ozonizací. Technologie, která by účinkovala několik let, je ale v našich vlacích novinkou,“ řekl pověřený náměstek generálního ředitele ČD pro obchod Jiří Ješeta.

V interiéru vozidla je nástřik neviditelný a samotná aplikace je z provozního hlediska velmi nenáročná. Jednotky není nutné stahovat z provozu, nástřik proběhne v rámci pravidelného čištění a poté se soupravy prakticky ihned vrací zpět do provozu.

Jan Rafaj
Residomo pomáhá nájemcům komerčních prostor

„Na základě výsledků stovek měření hygienické čistoty ošetřených povrchů byla prokázána až 80procentní účinnost technologie. Jedná se o nový unikátní prvek pasivní ochrany proti infekcím a virům, který je vysoce účinný. Jde o dlouhodobé preventivní opatření, které dokáže ochránit občany nejen nyní, ale třeba i za několik let. Určitě dobrá investice do budoucna,“ doplnil Jaromír Hanačík, jednatel společnosti NanoZone.